Denizli'de Bulunan Bu Kozalaklar Şifa Deposu

Denizli'de Bulunan Bu Kozalaklar Şifa Deposu

TV Kanallarının Sağlık ve Yemek Programlarından tanınan Çamelili Ayşe Bakırtaş, Kozalak Reçelinin ardından Andız  Kozalağı ve şekerden pekmez üretti.

A+A-

Denizli’ye bağlı Çameli İlçesinde çam kozalaklarından yapmış olduğu şifalı çay ve karışımlar ile dikkatleri çeken Yemek ve Sağlık Programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 3 yıl önce kozalak reçeli yaptı.

Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da  ürünleri büyük ilgi gördü. Ayşe Bakırtaş Şimdi de Andız  Kozalağından  ve  Şeker pancarından Pekmez üreterek dikkat çekti.

ANDIZ  PEKMEZİ

Çameli’nin bereketli toprakları her ürüne bir meyvesini veriyor. Çameli’nde  toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş  tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan andız  pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği  anlatan Bakırtaş , kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş  "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş" dedi.

5 KİLOGRAM KOZALAKTAN 1 KİLOGRAM PEKMEZ ÇIKIYOR

Uzun yıllardır pekmez üreten Ayşe Bakırtaş  bu işin çok zahmetli olduğunu, 3-4  kişinin yardımıyla yapılabildiğini kaydetti.

ÇAMELİ’NİN KOZALAKLARI ŞİFA DAĞITIYOR

Şeker pancarı pekmezi özellikle kış aylarında sağlığımızı korumamız amacıyla vazgeçilmez besinlerimizden. Çünkü sağlığımız için oldukça yararlı bir besin niteliğindedir. İlik kanserine karşı korunmaya ve tedavisine karşı oldukça etkili. Elde edilen pekmezin doğal olduğunu vurgulayan Bakırtaş  "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım ,öksürük,Halsizlik gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.