Denizli'de Şeftali Üreticisi Kızgın

Denizli'de Şeftali Üreticisi Kızgın

Denizli’de geçen yıl 8 liraya sattıkları şeftaliyi 3 liraya satamayan Çivrilli üretici isyan etti.

A+A-

Tarlada 3 lira, market ve manavlarda 15 liraya satılan şeftali, üreticisini isyan ettirdi.

Çivrilli şeftali üreticileri ürettikleri ürünlerin değerinde alınmamasına isyan etti. Bazı üreticiler dallardaki şeftaliyi silkeleyerek döktü.

Önemli meyve ve şeftali üretim merkezlerinden Çivril’de bu sezon üretici umduğunu bulamadı. Tüccarların şeftali fiyatında spekülasyon yaptığını ve değerinde fiyat vermediğini iddia eden üreticiler “tonlarca meyve yere döküldü, bir çok üretici birinci sınıf şeftalisini çürüğe verdi” diyerek tepki gösterdi.

Çivril’de üreticiden 3 – 5 liradan alınan şeftali, market ve manavlarda 10- 15 liradan satılıyor. Üreticiden 3 liraya alınan şeftali maliyeti kurtarmadığı için üreticiler şeftaliyi dalında bırakıyor. Bazı üreticiler şeftaliyi toplamak yerine silkeleyerek gübre olarak kullanırken bazı üreticilerde meyve alım merkezlerine çürük olarak satıyor. Bu yıl viollerinde para ile satılmasından dolayı maliyetlerin arttığına dikkat çeken üreticiler “mazot, gübre, işçilik derken bu sene tüccar violleri para ile sattı. Dolayısıyla maliyetimiz iyice arttı. Buna rağmen şeftaliyi geçen yılki fiyata bile satamadık. Bizden 3 lira ile 5 liradan alınan şeftali marketlerde 10 -15 liradan satılıyor” diyerek yaşanan adaletsizliğe tepki gösterdi.

BİZ ÜRETİYORUZ FİYATI KOMİSYONCU İLE TÜCCAR BELİRLİYOR

Üreticiler, yaşadıkları mağduriyeti, “Gübrenin kilosunu 15 liraya alıyoruz ama şeftaliyi 3 liradan satıyoruz. Meyve suyu için bile almıyorlar. Her şeyin taban fiyatı var ama şeftaliye gelince hiçbir şey yok. Ondan sonra bizi komisyoncunun insafına bırakıyorlar. Mazot 25 lira, gübre 400 lira olmuş. Tüccar almıyor diye ya da istediği fiyatı verdiği için birçok üretici, şeftaliyi silkeledi. Bir yıl emek verilen birinci sınıf meyveler ya tarlada yerde bırakıldı ya da çürük diye satıldı. İşçi parasını bile kurtarmıyor. Bu sene ağacını kökleyen çok olur. Her yıl çiftçi ve üreticiyi tüccarın eline mahkum ediyorlar” diyerek tepki gösterdiler.

Kaynak:genccivrilgazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.