Denizlili sanayiciden iyimser tablo

Denizlili sanayiciden iyimser tablo

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, her yıl üyeleri arasında gerçekleştirdikleri 'Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi'nin sonuçlarına göre Denizlili sanayicinin terör olaylarına rağmen yatırım yapmayı düşündüğünü açıkladı. 

A+A-

Denizli Sanayi Odası'nın bu yıl 11'ncisini gerçekleştirdiği Genel Görünüm Anketi ile ilgili bilgilendirme toplantısı Pamukkale Tenis Kulübü Marla Restorant'ta düzenlendi. Oda Başkanı Müjdat Keçeci, anketin 2016 yılı beklentileri bakımından da çarpıcı bir iyimserlik ortaya koyduğunu söyleyerek özellikle metal eşya ve makine sektörünün en iyimser sektör olduğunu açıkladı. Ankete Denizli Sanayi Odası'na kayıtlı bin 337 üye firmadan 284'ünün yanıt verdiğini belirten Müjdat Keçeci, "Etrafımız ateş çemberi. Savaşlar yaşanıyor, anarşi ve terör olayları sürekli gündemde. Bunlara rağmen, Denizlili sanayici iyimserlik ortaya koyuyor. Denizlili sanayici yatırım yapmayı düşünüyor, siparişlerinin artacağını, kapasite kullanım oranını çıkaracağını söylüyor. Denizlili sanayiciler daha çok öz kaynaklarını kullanıyor. Durum böyle olunca faiz ödemediği için kur farkı cebinde kalıyor. Piyasada kredi kullanan rakiplerine göre avantajlı duruma geçiyor. Kapasitelerini verimli ve yüksek kullanıyorlar" diye konuştu.

 SANAYİCİLERİN YÜZDE 36'SI YENİ YATIRIM YAPACAK

 Ankete katılan firmaların yüzde 52'si istihdamını arttırdığını, yüzde 86'sı ise, 2016 yılında da istihdamı arttıracağını söylüyor. Ankete göre üretim, satış ve siparişlerdeki artış 2015 yılına göre yükseldi. Ankete katılan sanayicilerden yüzde 55'i 2016 yılında üretiminin artacağını, yüzde 53'ü iç satışların, yüzde 63'ü dış satışların, yüzde 60'ı yeni siparişlerinin artacağını öngörüyor. Bu olumlu beklentiler bugüne kadar Genel Görünüm Anketi çalışmalarında elde edilen en iyimser görüntü olduğu açıklandı. 2015 yılında yüzde 50 seviyesine düşen kapasite kullanım oranının bu yıl yüzde 75'in üzerine çıkması ön görülüyor. Ankete katılan sanayicilerin yüzde 41'i, 2015'te yatırım yapmadığını açıklıyor. Diğer yandan yeni yatırıma gidenlerin oranı yalnızca yüzde 18. Modernizasyon, yüzde 31'lik oran ile en büyük sabit sermaye yatırımı olarak öne çıkıyor. Denizlili sanayicilerin yüzde 36'sı yurtiçinde yatırım yapmayı düşünüyor. Ankete katılan sanayicilerin hemen hemen hepsi sınır komşularımızda yaşanan karışıklıkların, işlerini olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapıyor. Denizlili sanayicilerin yüzde 99'u lojistik ve ihracat bakımından bu karışıklıklardan olumsuz etkilendiğini belirtiyor. 'iç satışlar' ve 'hammadde maliyetleri' bakımından olumsuz etkilenenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 98.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.