DSİ Çiftçiyi Perişan Etti

DSİ Çiftçiyi Perişan Etti

Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil DSİ'nin çiftçiyi perişan ettiği ifade etti.

A+A-

DSİ'nin çiftçiyi perişan ettiğini ifade eden Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil şu açıklamayı yaptı:

Sizlerin de bildiği gibi sulama birlikleri DSİ’ye devredildi. Baklan Sol Sahil Sulama Birliğinde DSİ’ye devredilmeden önce ¼ oranında tarla sulamaya kapatma kararı birlik meclisinde alınarak uygulamaya başlanmıştı. Bu uygulamada ki amaç ovaya gelen suyun yetersiz olması ve üst üste ayçiçeği ekilmek suretiyle ciddi anlamda artan zararların önüne geçmekti. Birlikler DSİ’ye devrolduğu 2018 yılında Baklan Sol Sahil Sulama Birliği bölgesinde ovanın ¼ ü sulamaya kapatılarak kuru mahsul ekilmişti. Bu karar bölge çiftçimizin isteği üzerine onları sulamada rahatlatmak için alınmış ve çok memnuniyetle uygulamaya başlanmıştı DSİ bu uygulamayı (alanın ¼ kapatma işini) böyle bir uygulama olmaz kabul edilmez diye kaldırmıştır. 

Ziraat odası olarak bizim yoğun şekilde birlik zamanında başlatılan uygulamanın devam ettirilmesini, yapılan bütün görüşmelerde toplantılarda belirttik ama bu uygulamadan vazgeçildi.

DSİ sulama işini devamlı olarak yapacak ve hiçbir sıkıntı olmayacak denildi. Bu yıl mart ayında Çivril de yapılan toplantı da DSİ Aydın Bölge Müdür Yardımcımız bu sezon sulamada sıkıntı yaşanmayacak ayçiçeğine 2, mısır 3, pancar ve yoncaya 4 su verileceğini söyledi. Çiftçilerimiz de buna göre ekimlerini yaptılar.

Durum Vahim, Ova Yanıyor

Şu anda durum vahim ova yanıyor. Çiftçiler kan ağlıyor. 1. Sulamalar yapıldı. 2. Sularda sıkıntı başladı. Tarlalardaki sulama günleri şu anlık 8-10 gün gecikmeye başladı. Bu durum bölge çiftçisini çok büyük sıkıntıya sokacaktır. 

Sulamaya biran önce çare bulunmasına; önümüzdeki yıllarda da münavebe (alan kapatma) uygulamasının mutlaka ama mutlaka geri getirilmesini çiftçilerimiz adına talep ediyoruz. Çiftçilerimizin talepleri ısrarla münavebenin geri getirilmesi yönündedir.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.