Ege’de 2 Türkiye 3. Sırada

Ege’de 2 Türkiye 3. Sırada

Denizli'den nar ihracatı başladı... Ege'de 2. Türkiye'de 3. sırada olan Denizli Nar'ı ihracatta talep ediliyor.

A+A-

Ülkemiz dünyada en fazla nar üreten ülkeler arasındadır. Ülkemiz ekolojik koşullarının uygunluğu, arazi miktarının çokluğu ve dış-iç talepler üretimimizi hızlı bir şekilde artırmaktadır.

Denizli’de 24.511 dekar alanda nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Meyve veren yaştaki ağaç sayımız 1.364.880 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 246.397 adet olmak üzere toplam 1.611.277 adet ağaçtan 44.131 ton nar üretimi yapılmaktadır. Verime yatan nar bahçelerinden yaklaşık 3 ton/dekar arasında ürün alınmaktadır.

Ege’de 2. Sırada

Denizli nar üretimi bakımından Ege Bölgesinde 2. Türkiye'de 4.sırada yer almaktadır. Denizli;  nar alanı ve üretiminde Antalya ve Muğla'dan sonra Türkiye'de 3.ildir.

Denizli’de nar yetiştiriciliği; iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy  ilçelerimizde yapılmaktadır. Mikroklimatik iklim nedeniyle özellikle Pamukkale ilçemizde yetişen hicaz narının tat, renk, aroma, kalite ve kantitesinin  yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Yetiştirilen narın birinci kalitede olanları ihracata, geri kalan kısmı sanayi de meyve suyu olarak işlenmektedir.

İlçede üretilen narlar Bakanlığın iyi üretim metodları ile belirlenmiş entegre mücadele, iyi tarım uygulamaları v.b. projeler kapsamında üretilmektedir. İl Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda kayıt altındaki  üreticilerin izlenebilir, insan sağlığını tehdit etmeyen, çevreye duyarlı üretim metodları ile ürettikleri  ve hijyenik şartlarda hazırlanan narların %70-80'i  başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna'ya ihraç edilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.