Faiz Kararını Açıkladı

Faiz Kararını Açıkladı

Merkez Bankası bugün faiz kararını ilan etti. Kararın ardından dolar uçtu. İşte dolar ile alakalı son bilgiler.

A+A-

Bugün güne 4,73 seviyesinde başlamış olan Dolar, Merkez bakasının faiz açıklamasının ardından 4,93 TL'yi aştı. Daha sonra ise dolar/TL 4.90'ın altına geriledi. Şu saatlerde dolar 4.88 TL seviyelerinde.

TL’de meydana gelen keskin değer kaybı ve enflasyon beklentileri ile mücadele etmek amacı ile Nisan ayından beri 500 baz puan faiz artırmış olan Merkez Bankası (TCMB) bugün yaptığı toplantıda artırım beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 17,75’te sabit bıraktı.

Tutturamadılar

Reuters’ın anketine katılmış olan 16 kurumdan yalnızca biri faizin sabit kalacağını tahmin etmişti. Diğer 15 kurum 75 ile 125 bp arasında bir artış tahmin ediyorlardır. TCMB ana fonlama aracı olan geç likidite penceresi faizini Nisan ayında 75 baz puan artırmasının ardından 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanıp uzun zamandır ana fonlama aracı olarak kullanmış olduğu geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artış ile yüzde 16,50 seviyelerine çekmiş ve bir haftalık repo faizini de bu oran ile eşitlemişti. TCMB 7 Haziran’da da politika faizini 125 baz puan artırdı.

TCMB’nin sadeleştirme sürecini 7 Haziran’da tamamlaması ile gecelik vadede borç verme ve borç alma faizlerini bir hafta vadeli repo ihale faizine kıyas ile artı/eksi 150 baz puanlık marjla; geç likidite penceresi borç verme faizi ise gecelik borç verme faizine 150 baz puan eklenerek hesaplanmankta.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.