Geleneği Yaşatmak  için Büyük Mücadele

Geleneği Yaşatmak  için Büyük Mücadele

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit Mahallesi’nde 8 asrı aşkın zamandır düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Yarışması ve Çoban Bayramı, yarın (Cumartesi) start alıyor.

A+A-

Çal Belediyesi ekipleri, kuraklığın vurduğu Büyük Menderes Nehri’nde su olmadığı için koyunların suya atlayacağı alana 200 tanker su çekti.  Devlet Su İşleri’ne (DSİ) sitem eden Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Dünya’ya tanıtmaya çalıştığımız geleneğimiz için su bırakılacağını söyleyen yetkililer, 1 günlüğüne barajdan su bırakmadılar. Burada siyasi bir manevra ve art niyet olduğunu düşünmek istemiyorum” dedi.

YARIŞMA PROGRAMI

Etkinlik yarın (Cumartesi) saat 09.30’da Aşağıseyit’te başlayacak. Bu saatte Türk Çoban Köpekleri Irk Stantları Yarışması yapılacak ve ardından ödül törenine geçilecek. Saat 18.30’da Yörük Göçü canlandırılacak. Pazar günü programı saat 09.00’da Ali Gazi’nin mezar ziyaretiyle başlayacak.  Çoban Korteji yürüyüşünün ardından koşunlar suya atlamaya başlayacak. Bu yıl yarışmaya katılan çobanlara verilecek olan hediyelerin tutarı ile iptal edilen konserin giderleri yangın bölgelerinde yaşayan yörüklere yardım amacıyla gönderilecek.

BAŞKAN DSİ’YE SİTEM ETTİ

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, günler öncesinde DSİ yetkililerini arayarak 1 günlüğüne barajdan su bırakılmasını istedi. Yetkililer bu talebi kabul etti. Ancak, Büyük Menderes yatağına su verilmedi. Çal Belediyesi ekipleri de koyunların suya atlayacağı yerin ön kısmını çevirip 200 tanker su çekti ve alan da gölet oluşturdu. Başkan Fethi Akcan, “Tüm dünyaya tanıtmaya çalıştığımız Türk geleneği için 1 günlüğüne barajdan su bırakılmasını istedik. Tamam dediler, bırakmadılar. Burada kurnazca siyasi bir manevra olup olmadığını ya da art niyet olup olmadığını düşünmek istemiyorum” dedi.

ÇAL’I ÇOK MAĞDUR ETTİLER

Başkan Akcan, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Kuraklık büyük sorun. Bizim bölgede kuraklık nedeniyle en fazla mağdur olan yer ise Çal oldu. Ağzımızı açmadık. Aylardır menderes yatağında su yok. Çivril sulama yaparken benim Çallı çiftçim tarlasına su veremedi, zarar etti. Şimdi bu önemli gelenek için 1 günlüğüne su istiyoruz ama o suyu da vermediler. Üstelik sulama sezonu bitmiş. Barajda fazla su olmadığını biz de biliyoruz ama 1 günlüğüne su bırakılsa ne olurdu? Kulağıma çeşitli iddialar da geldi. Bir bir belediye başkanının barajdan su bırakılmasını istemediği iddiaları var. Bu iddialar doğruysa çok üzüldüğümü ifade ediyorum. Biz de tankerlerle su taşıdık. Taşıma suyla bu değirmeni döndüreceğiz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.