Güniz Sokak “Baba”sız Kaldı!

Güniz Sokak “Baba”sız Kaldı!

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 50 yıllık siyasi hayatında ikameti olan Başkent’e dualarla veda etti

A+A-

Süleyman Demirel için ilk tören ömrünü geçirdiği Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi. Tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Türk Bayrağı’na sarılı naaş, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı. Cenaze, konuşmaların ardından TBMM tören alanına getirildi.

 

İslamköy’de toprağa verilecek

 

Devletin zirvesinin katıldığı Meclis’deki törende Demirel’in naaşı başında, general ve amiraller saygı nöbeti tuttu. Daha sonra Kocatepe Camisi’ne getirilen Demirel’in cenazesi, kılınan namazın ardından bugün defnedilmek üzere baba ocağı Isparta’nın İslamköy’üne götürüldü.

 

Süleyman Demirel’in Türk siyaset tarihindeki yarım asırlık ömrü; Güniz Sokak’taki evi, Meclis ve Çankaya Köşkü arasında geçti. Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki evinde yapıldı

 

Devletin zirvesinin katıldığı ikinci tören Meclis’te düzenlendi. Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından bugün toprağa verilmek üzere memleketi Isparta’ya uğurlandı   

 

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi. Güven Hastanesi’nden alınan Demirel’in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak’taki evinin önüne saat 07.50’de getirildi. Burada askeri tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı. Törende konuşan Demirel’in doktoru Aylin Cesur, “Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğini, insan olmak gerektiğini, muhtaç olana yardım etmek gerektiğini, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah’a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğini, Türkiye’yi sevmek gerektiğini, dünyayı sevmek gerektiğini, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim” diye konuştu. Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Süleyman Demirel’in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vuran çok önemli devlet ve siyaset adamı olduğunu belirterek, “Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu” dedi. Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de Demirel’in siyasette yol gösteren büyük bir lider olduğunu ve Güniz Sokak’ta bulunan evinin Türkiye’nin tarihine tanıklık ettiğini, burada büyük siyasi konuşmaların, görüşmelerin yapıldığını hatırlattı.

 

Son kez Meclis’te

Demirel için TBMM’de devlet töreni düzenlendi. Evinin bulunduğu Güniz Sokak’taki törenin ardından Demirel’in naaşı Meclis’in Dikmen Kapısı’ndan geçirilerek TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi. Katafalka konulan Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşının üzerine doktoru Aylin Cesur tarafından kendisiyle özdeşleşen siyah fötr şapkası bırakıldı. Demirel’in naaşı başında, general ve amiraller tarafından ihtiram nöbeti tutuldu. Saygı duruşundan sonra Demirel’in naaşı top arabasına alınarak kortej eşliğinde Meclis’in Çankaya Kapısı’ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi’ne götürüldü. Törende aile adına kardeşi Şevket Demirel, devlet adına da Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı. Demirel’in yarım asır boyunca ülkesine değerli hizmetler verdiğini belirten Erdoğan, Demirel’in Türkiye’nin güzel günlerine de karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarih olduğunu söyledi. Erdoğan, “Gerek İslamköy’de bizzat yaptırdığı müze gerekse Güniz Sokak’taki evi, bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatıralarını yaşatan eserler olacaktır” dedi.

 

Bugün defnedilecek

Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, kortej eşliğinde Kocatepe Camisi’ne getirildi. Tören mangasının omuzlarında katafalkta taşınan Demirel’in cenazesinin başında kardeşi Şevket Demirel’in damadı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici taziyeleri kabul etti. Demirel ailesinin bulunduğu alanda da taziyeler Demirel’in doktoru Aylin Cesur ve diğer aile bireylerine sunuldu. Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cenaze namazını ise eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Kocatepe Camisi’nin avlusunda Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı bakanlar, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Tansu Çiller de törende yer aldı. Demirel’in naaşı cenaze namazının ardından bugün defnedilmek üzere memleketi Isparta'ya götürüldü. Güllerle karşılandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.