Herkes Bu Drone'u Konuşuyor

Herkes Bu Drone'u Konuşuyor

Erzurum'da iki sağlık çalışanı ve bir mühendisin tarafından “Hızır” isimli drone geliştirildi. Hızır’ın marifetleri çok fazla.

A+A-

Hızır’ın taşıma haznesindeki kan torbası ve tıbbı malzeme bulunuyor. Bu şekilde bir saat havada kalabilme gücüne sahip olan "Hızır", acil kan ya da tıbbı malzeme ihtiyacı olan hastaların imdadına yetişecek.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) görevli iç hastalıklar ve hematoloji uzmanı Can Özlü ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Sami Engin Muz'un yanı sıra makine mühendisi ve insansız hava aracı operatörü Hilmi Sefa Yangal, acil kan ihtiyacı bulunan hastalar için proje başlattı.

Büyükşehirlerdeki trafik sorunu ve kırsal kesimde coğrafi şartlar düşünülerek sağlık kuruluşları arasında hava yolu ile kan nakli gerçekleştirilmesi için geliştirilen "Hızır" adlı proje ile kan ürünlerinin yanı sıra ilaç, serum, panzehir gibi diğer tıbbi malzemelerin de taşınması da planlandı.

Yaklaşık bin metre yüksekliğe çıkıp saatte 50 kilometre hıza ulaşarak 25 kilometrelik uçuş mesafesine sahip olan "Hızır" adlı drone, kan ürünü temininde güçlük yaşanan bölgelerde hızlı ve etkin kan nakli yaparak hayat kurtaracak.

"Hızır"ın ağırlığı kadar tıbbi ürün taşıyabildiğini ifade eden Özlü, cihazın yaklaşık 1 saat havada kalıp taşıma yapabildiğini kaydetti.

Kalp krizine de drone ile müdahale edilebilecek

Özlü, Hızır'ın tek seferde 20 ünite kan nakledebildiğini ifade ederek taşıma haznesi büyük ve kullanışlı olan Hızır bu özelliklerinin yanında ilaç ve tıbbi ürünler de taşıdığını belirti. Ayrıca Hızır'ın teknik aksamına uygulanacak elektroşok sistemi ile kalp krizi geçiren kişilere bu drone ile müdahale edilebilmesinin amaçlandığını söyledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.