İran, ABD’nin gelişmiş su altı aracını ele geçirdi

İran, ABD’nin gelişmiş su altı aracını ele geçirdi

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı girişinde ABD’ye ait gelişmiş bir insansız su altı aracının düzenlenen operasyonla ele geçirildiğini duyurdu.

A+A-

 

İran ile ABD arasında Hürmüz Boğazı çevresinde devam eden gerilim yeni bir gelişmeyle gündeme geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu Donanması, ABD’ye ait olduğu belirtilen gelişmiş bir insansız su altı aracının ele geçirildiğini açıkladı.

OPERASYON ŞAFAK VAKTİNDE YAPILDI

İran tarafından yapılan açıklamaya göre operasyon 8 Eylül sabahı Hürmüz Boğazı'nın girişinde gerçekleştirildi.

Devrim Muhafızları, aracın “karmaşık bir operasyon” sonucunda tespit edilerek ele geçirildiğini bildirdi.

ABD FİLOSUNA 2025'TE TESLİM EDİLDİ

İran devlet medyası, ele geçirilen aracın ABD merkezli Anduril Industries tarafından geliştirilen Dive-LD tipi otonom su altı aracı olduğunu bildirdi.

Söz konusu sistemin ilk örneklerinden birinin 2025 yılında ABD Donanması'na teslim edildiği belirtiliyor. Dive-LD; keşif, gözetleme, istihbarat, deniz tabanı operasyonları ve farklı görev yüklarının taşınması amacıyla kullanılabiliyor.

6 BİN METRE DERİNLİĞE İNEBİLİYOR

Üretici tarafından açıklanan teknik bilgilere göre Dive-LD yaklaşık 5,8 metre uzunluğunda. Sistem, 10 güne kadar otonom görev yapabiliyor ve 6 bin metreye kadar derinlikte çalışabiliyor.

Modüler yapısı sayesinde farklı sensör ve ekipmanlarla donatılabilen araç, çeşitli su altı operasyonlarında kullanılabilecek şekilde tasarlandı.

HÜRMÜZ'DE GERİLİM SÜRÜYOR

İran'ın açıklaması, ABD ile İran arasındaki askeri gerilimin Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi çevresinde yükseldiği bir dönemde geldi.

İran makamlarının ele geçirdiğini açıkladığı aracın ABD Donanması'na ait olduğuna ilişkin Washington'dan gelecek açıklamalar ise yakından takip ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.