Karaca: Yeşilyuva’da Ayakkabıcılık Can Çekişiyor

Karaca: Yeşilyuva’da Ayakkabıcılık Can Çekişiyor

Acıpayam’ın Yeşilyuva Mahallesi’nde ayakkabıcı esnafıyla görüşen CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, dert dinledi. Karaca, esnafın can çekiştiğini belirterek, “Bugüne kadar direnen, ayakta kalmaya çalışan, Denizli’nin adını duyurmasında katkıs

A+A-

Ayakkabıcılığın diyarı Yeşilyuva can çekişiyor. Acıpayam’a bağlı Yeşilyuva Mahallesi’nde geçimini ayakkabıcılıktan kazanan küçük esnaf, son beş yıldır koşulların daha da kötüleştiğini, dayanacak gücü kalmadığını söylüyor. Ayakkabı ustaları, yanlarında çalıştırdıkları çırakları işten çıkarmak zorunda kaldıklarını, çırak çalıştırmak bir yana kendi bağkur primlerini bile ödeyemediklerini, yakında dükkanlarını tamamen kapatacaklarını belirtiyor.

Ziyaret ettiği her ilçede, bölgenin sorunlarını yerinde gözlemleyen CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Yeşilyuva’da geçimini ayakkabıcılıktan sağlayan esnafın dertlerini dinledi. Yeşilyuvalı ayakkabı ustası Kemal Çakır “Halimiz ortada. Artık fason yapıyorum. Çırak vardı, şimdi yok. Bu işi bırakacağım. Belki 1 sene daha yapabilirim. Çoğu zaman prim borcumuzu ödeyemiyoruz, sağlık güvencesinden de yararlanamıyoruz. Teşvik verilmesini istiyoruz. Bu işin desteklenmesini istiyoruz. Hükümetimizin ürettiğimiz ayakkabıları satabileceğimiz pazar imkanlarını yaratmasını istiyoruz” dedi.

CHP’li Vekil Biçer Karaca, “Esnafı bitir, borç batağına sürükle, önlem alma, prim borcunu ödeyemeyen esnaf, doktora bile gidemesin, eşi-çocuğu da borç gerekçesiyle sağlık imkanlarından yararlandırılmasın. Bu sistemi getiren kim? Yaşanan sorunlara, sağlık hizmeti bile alamayan esnafa sırtını dönen kim? CHP’nin projelerine gülerken aynısını vaat etmeye başlayan kopyacılar kim? 13 yıldır tek başına iktidar olan ama hiçbirini yapmayan hükümet… Tek başına iktidarda olup da esnafın belini kıran, yandaşlarını palazlandıran hükümet, onca yıldır yapmadığını şimdi yapma sözü vererek komik duruma düşüyor” dedi.

 

“Yeşilyuvada ayakkabıcılığın yeniden canlanması için Çözüm CHP, umut CHP” diyen Karaca, çözüm önerilerini ve projelerini açıkladı:

“CHP ne diyor? Prim borcu olan esnafın da sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayacağız. Sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlayarak, esnaf aleyhine olan farklılıkları ortadan kaldıracağız. Esnafın kurduğu kümelenme şirketlerine vergi avantajı sağlayacağız. Adil rekabet ortamı sağlayarak esnafı koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Emekli olmuş ancak işine devam eden esnafa Sosyal Güvenlik Destek Primi ödetmeyeceğiz. Esnafa sadece mali değil, stratejik destek de vereceğiz. Esnafın rekabet gücünü artıracak iş modellerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağız. Organize sanayi bölgelerinde Meslek Eğitim Merkezleri ve Meslek Liseleri açacağız. Çırak ve kalfaların SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesini mümkün kılacağız. Esnaf ve kobilerin sorunlarını çözeceğiz”

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.