Lavanta Çal Topraklarını Sevdi

Lavanta Çal Topraklarını Sevdi

Denizli’ye bağlı Çal ilçesine bağlı Belevi mahallesinde 5 sene evvel dikimi gerçekleştirilen lavanta ve adaçayları ilgi görmeye devam ediyor.

A+A-

Teahome Bitki Çayları sahibi Hasan Durna tarafından toplamda yirmi dönümlük arazide doğal olarak susuz bir şekilde üretimi gerçekleştirilen adaçayı ve lavantalar Çal İlçe Tarım Orman Müdürü Aydoğan Gürcan,  Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, Belevi Muhtarı Mustafa Yanık ve odada görevli ziraat mühendisleri Ruveyda Aslankara ve Gökhan Süren tarafından ziyaret edildi.

Çal İlce Tarım Müdürü Gürcan, ‘İlçemizde 390 bin dekar tarım alanı mevcut olup bu alanın 170 bin dekarında bağcılık yapılmaktadır. Bağcılığın yanı sıra ilçemizde 70 bin dekar hububat 70 bin dekar mısır-ayçekirdeği üretimi yapılmaktadır. Çal bölgemizde çok önemli bir kısmında tıbbı aromatik bitkiler yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tıbbı aromatik bitkilerinin içerisinde 30 bin dekar alanda kekik,500 dekar alanda adaçayı ve 500 dekar alanda lavanta yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemiz toprak yapısı, geçit bölgesi iklim koşulları ve topoğrafya şartları bakımından tıbbı aromatik bitkileri yetiştiriciliği için çok uygun bir bölgedir’ dedi.

Lavanta Çal toraklarını sevdi

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil’de, ‘Çal bölgesi toprak özelliği ve iklim yapısıyla pek çok ürünü yetiştirmeye elverişlidir. Adı Çal’la birlikte anılan bağcılığın ayçiçeği ve mısırın yanı sıra son zamanlarda tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinde de ilçemiz çok önemli bir yere gelmiştir. 30 bin dekar civarın da olan kekik üretimimizin yanı sıra son 4-5 yıldır yapılan lavanta dikiminde oldukça olumlu sonuçlar alıyoruz adı anason üretimiyle anılan, ülkemiz çapında haklı ve gurur verici bir üne sahip olan Belevi mahallemizde yetişen lavantalarda çiçek açtı hasat dönemi yaklaştı. Belevi mahallemizde ilk lavanta dikimi yapan üreticimiz Hasan Durna’nın lavanta tarlasında incelemelerde bulunduk daha önceden bölgeden gönderdiğimiz ürünlerde yüzde 3 oranında yağ oranı çıkması lavanta üretiminde bizi oldukça umutlu ve iddialı duruma getirdi’ dedi. Belevi Muhtarı Mustafa Yanık’ta, ‘Ürettiği anasonu ile ünlü mahallemizde ilk tıbbı aromatık bitkileri Hasan Durna dikti. Beş yıl önce dikimi yapılan lavantalar verime oturdu. Adaçaylarında ise beş yıldan bu yana hasat yapılıyor. Pazarı açık bu tür ürünlere çiftçilerimiz daha çok yönelmeli’ dedi. Teahome Bitki Çayları Sahibi Hasan Durna’da, ‘Susuz üretimini yaptığımız tıbbi bitkiler bölgenin toprağını ve havasını çok sevdi. Bitkilerin gelişimi beklediğimizin de üzerinde. Odada görevli ziraat mühendislerimizde incelemesini tamamladı. Tarlamızda bizi yalnız bırakmayan konuklarımıza teşekkür ediyorum’ dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.