LGS-YKS Öncesi TEKDEN Hastanesi'nden Öneriler

LGS-YKS Öncesi TEKDEN Hastanesi'nden Öneriler

LGS - YKS Sınavları hakkında öğrencilere stresten nasıl uzak durulması gerektiği konusunda önerilerde bulunan Uz.Dr.Şen,”Kaliteli uyku çok önemli” dedi.

A+A-

Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde hizmet veren Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist/Psikoterapist Uz.Dr. Gülnur Şen,20 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek Liseye Geçiş Sınavı(LGS) 27-28 Haziran ‘da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında öğrencilere stresten nasıl uzak durulması gerektiği konusunda önerilerde bulundu. 

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist/Psikoterapist Uz.Dr. Gülnur Şen'in Önerileri

20 Haziran günü milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek olan Liseye Geçiş Sınavı(LGS) ve 27-28 Haziran ‘da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde sınav stresi yaşayan öğrencilere Özel Denizli Tekden Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist/Psikoterapist Uz.Dr. Gülnur Şen önerilerde bulundu.

“KALİTELİ UYKUNUN ARDINDAN BİLGİLER DAHA KOLAY ÖĞRENİLİYOR”

Kaliteli uyku sonrası bilgilerin öğrenilmesinin daha kolay olduğunu belirten Uz.Dr.Gülnur Şen,” Haziran ayı sınav ayı, dolayısıyla stres yönetim ayı öğrencilerimizin emek harcadığı emeklerinin karşılığını almak istediği bir süreç. Bu ay stres yönetimi ayı. İlk olarak söylenmesi gereken şey bir miktar stres hissetmenin normal olduğudur. Eğer bu stres miktarı artarsa baş etmek gerekir. Bu süreç dikkat edilmesi gereken bir takım şeyler var. Bunların başında uyku ve beslenme düzeni geliyor. Yatış ve kalkış saatlerinin sabit olması, en az 6-7 saatlik uyku zamanının olması, gündüz mümkün olduğunca uyanık kalınması gerekmektedir. Çünkü gündüz uyunulduğunda gece uykusunun kalitesinden çalmış oluyoruz. Böylece o gün öğrenilen bilgilerin geçici bellekten kalıcı belleğe kaydedilmesi zorlaşıyor, kaliteli uyku sonrasında bilgilerin öğrenilmesi daha kolay oluyor” ifadelerini kullandı.

“NEFES EGZERSİZİ ÖNEMLİ”

Nefes egzersizinin de bu süreçteki faydalarını anlatan Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde hizmet veren Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr.Gülnur Şen,” Uyumadan önce nefes ve gevşeme egzersizi yapılması, uyandıktan sonra odanın havalandırılması ve gün ışığında mümkün ise açık havada nefes egzersizi yapılması vücudunuzun yeni güne hazırlanması için önemli” şeklinde konuştu.

“SINAV ANINI DÜŞÜNMEYİN”

Çalışma saatlerinin de sabitlenmesinin önemli olduğunu belirten Doktor Şen,” Uyku-uyanıklık döngüsünü sabitleyeceğimiz gibi çalışma saatlerini de sabitlememiz gerekiyor. Ayrıca çalışırken sadece konuya odaklanmak, sınav anını düşünmemek, geçmişteki çalışma performansınıza odaklanmamanız gerekiyor. Hazırlık zamanınını, geçmiş performansı yargılayıcı biçimde düşünerek geçirmenin bize faydası olmayacağı gibi tam tersi stresin artmasına sebep olacaktır”dedi.

“GEÇMİŞİ DÜŞÜNMEK STRESİ ARTIRIR”

Hayalde canlandırma(İmajinasyon) yöntemini bell, zaman aralıklarında kullanılmasının sınav kaygısını azaltacağını belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr.Gülnur Şen,” Hayalde canlandırma(İmajinasyon) yöntemini belli zaman aralıklarında kullanarak sınav anı ile ilgili kaygılarınızı yatıştırabilir ve olasılıklara kendinizi hazırlayabilirsiniz. Bu kapsamda yüzeysel hipnoz yöntemini de polikliniğimizde uygulayarak sınav strsine yönelik ilaçsız stres yönetimi konusunda yardımcı oluyoruz ”dedi.

“AŞIRI ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNDEN KAÇININ”

Sınav sürecinde beslenme düzeninin de önemine değinen Şen,” Beslenme düzeni de bu süreçte çok önemli, uyku ve çalışma saatleri gibi yemek saatlerimiz de sabit olmalıdır. Paketli gıdalar yerine organik ürünler tercih edilmelidir. Aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınılmalıdır. Karbonhidrat içeren besinlerden ziyade protein ve sağlıklı yağ ağrılıklı beslenilmelidir” dedi.

“KAYGILARINIZI YAKINLARINIZLA PAYLAŞIN”

Kaygıların yakındaki bireyler ile paylaşması ve onların desteğinin alınmasının önemini belirten Uz.Dr.Şen “Kaygıları içinizde yaşamak yerine yakınlarınız ile konuşup destek almak önemlidir . Son dönemlerde ders çalışmanın yanı sıra açık hava yürüyüşleri, hobilere zaman ayırma ve nefes çalışmaları da stres düzeyinin azalması için gereken şeyler. Bunlara ayrılan zamanı, zaman kaybı gibi görmek yerine pilinizin yeniden dolduğu, daha verimli hale geldiğiniz zamanlar sınav stresi ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz zaman profesyonel destek almanın da doğal olduğunu unutmayın. Özel Denizli Tekden Hastanesi olarak polikliniğimizde bu hizmeti vermeye devam ediyoruz ” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.