Ahmet Özcan

Ahmet Özcan

Akishaber / İmtiyaz sahibi
Yazarın Tüm Yazıları >

Baklan'da seçimi kim kazanır ?

A+A-

Denizli'nin Baklan ilçesinde kıran kırana devam eden seçim çalışmalarını yerinde izlemek,vatandaşları dinlemek için siz değerli okuyucularımız için nabız tutmaya devam ediyoruz...

İzlenimlerimizi siz değerli okuyucularımıza aktarmadan önce Baklan'da çok seviyeli bir seçim kampanyası yürütüldüğünü baştan belirtelim...

31 Mart yerel seçimlerinin son düzlüğüne girilirken ilçe ilçe yaptığımız kamuoyu araştırmızı Baklan'dan devam ettik. İlçede yaptığımız araştırmadan önce 2014 yerel seçimlerinde adayların ve partilerin oy oranlarına bir göz atalım...

2014 YEREL SEÇİM SONUÇLARI...

AK Parti adayı Yusuf Gülsever  1603 oy ve yüzde 38.8

MHP adayı Hakan Orhan 1398 oy ve yüzde 33.8

CHP adayı Ali Beşparmakkaya 898 oy ve yüzde  21.7

DP adayı Celal Tuğji : 105 Oy, BBP : 96,SP : 17, BTP : 16 Oy aldılar. Daha sağlıklı bir analiz yapmak için 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri seçim sonuçlarını da hatırlatalım.

AK Parti ile MHP'nin oyları yüzde 50.6 ve CHP ile İYİ Parti yüzde 47.6 ve diğerleri oy aldılar.

MİLLETVEKİLLERİ SEÇİM SONUÇLARI :

AK Parti 1692 oy ve yüzde 43.7, CHP yüzde 940 oy ile yüzde 24.3, İYİ Parti 883 oy ile yüzde 22.8, MHP 270 oy ile yüzde 7 seçim sonuçları ile bitirdiler.

ŞİMDİ GELELİM 2019 YEREL SEÇİMLERİNE...

Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi Baklan'da seviyeli devam eden seçim çalışmaları iki aday arasında geçiyor. Cumhur İttifakı adayı mevcut belediye başkanı Yusuf Gülsever ile Millet İttifakının adayı Hakan Orhan. 2014 yerel seçimlerinde 3 parti yarışıyordu yani AK Parti, MHP ve CHP...

2014'te 3... 2019'da 2... PARTİ YARIŞIYOR...

2019 seçimlerinde ise iki ittifak yarışıyor. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı. Yani 2014 yerel seçimlerinde AK Parti adına yarışan mevcut belediye başkanı ile MHP adına seçime giren Hakan Orhan tekrar karşı karşıya geldi.

2014 Yerel seçimlerde 205 oy ile seçimi kazanan Yusuf Gülsever ile Hakan Orhan'la girdiği bu yarışı tekrar kazanacak mı yoksa 2014 seçimlerinde 205 oyla kaybeden rakibine mi kaptıracak ? 31 Mart gecesi hep beraber göreceğiz.

CHP ve DP'DEN MİLLET İTTİFAKINA TAM DESTEK...

Millet İttifakının adayı olan Hakan Orhan ve iki ilçe yönetiminin birlikte yaptıkları belediye meclis üyesi adaylarının fermuar sistemi ile belirlenmesi her iki parti tarafından da kabul görmüş gibi duruyor. Rahmetli Süleyman Demirel'in dediği gibi ''Siyasette bir gece uzun,bir sene kısadır'' sözünü de hatırlatarak Baklan ilçesinin mahallelerindeki gözlemlerimizi aktaralım.

Siyasetin biraz da matematik olduğunu hatırlarsak şu sonucu çıkarabiliriz. CHP ile İYİ Partinin yaptığı Millet İttifakının oylarının hesabını yaparsak 2014 yerel seçimlerde 1398 oy alan Hakan Orhan ile CHP'nin adayının aldığı 898 oy toplamı 2.296. MHP'nin 2018 genel seçimlerinde aldığı oy ise 270 ve AK Parti'nin oyu 1692'nin toplamı 1.962 Bu hesaptan yola çıkılırsa seçim bıçak sırtında gibi duruyor.

2014 yerel seçimlerinde 3 büyük partinin katıldığı yarışta 2019 seçimlerine 2 partili bir yarış olacağını da düşünürsek Millet İttifakının adayı olan Hakan Orhan'ın daha avantajlı olduğu görülüyor. Yaklaşık 4.500 seçmenin oy kullanacağı ilçede Millet İttifakı adayı Hakan Orhan'ın aradaki farkı CHP seçmeni ile rahatlıkla kapatabileceği görünüyor.

MHP'nin Denizli ilçeleri arasında oyunun en çok eridiği ilçe olarak Baklan'ın olması da seçim sonuçlarına fazlasıyla etkileyeceği görülüyor... Baklanlı bir çok seçmenin ''Seçim bir gecede değişecek'' sözü ve diğer ayrıntıları buraya yazmayı uygun görmedik.Çünkü söylentiler çok çirkin...

BAKLAN'IN MAHALLELERİNDE DURUM...

Baklan ilçesinin önemli mahalleleri olan Dağal,Konak, Boğaziçi, Hadim, İcikli, Beğelli ve Çataloba da yaptığımız kamuoyu araştırmalarında özellikle çiftçiler ve hayvancılıkla geçinen vatandaşlar  çok sıkıntılı ve öfkeli. Ayrıca belediye seçimlerinin genel seçim havasına döndürülüp vatandaşların ötekilendirilmesi de Baklan'da hoş karşılanmıyor.

BAKLAN KAÇ PARA EDER ?...

AK Parti belediye meclis üyesi adayı Habib Kızıltaş'ın yaptığı konuşmada;  Baklan'a gelen hizmetleri överken farkında olmadan kırdığı pot da Baklanlıların dilinden düşmeyecek gibi duruyor. Kızıltaş ne demişti : '' Baklan'ı satarsan 21 milyon yapmaz'' cümlesi ilçe halkı rencide etmişe benziyor.

Habib Kızıltaş'ın bu cümlesi bize göre iyi niyetli söylenmiş ama siyasetçilerin yapacakları konuşmalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini de söylemek istiyoruz.

Habib Kızıştaş'ın belediye 1.sıra meclis üyesi olması münasebetiyle seçilmesi de garanti gibi olduğunu dile getiren Baklanlılar Kızıltaş'ın ilçeye bir hastane bir de okul yaptıracağım sözünü de tutmasını beklediklerini dile getirdiler.

Denizli'nin en küçük ilçelerinden birisi olan Baklan'da seçmenin neredeyse tamamı bir biri ile akraba ve asla vereceği oyun rengini açıklamaması dikkat çekici. Ama yapılan konuşma ve sohbette nereye oy vereceğini tahmin etmek zor değil. Başka bir ilçede seçim analizi yapmak üzere hoşçakalın...

Bu yazı toplam 2098 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum