Halil MANUŞ

Halil MANUŞ

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

Hisse Kapıp Ders Alabilmek

A+A-

 

"Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

'Tarih'i 'tekerrür' diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?.."

 

İstiklal şairimiz M. Akif Ersoy en veciz şekilde böyle diyor günümüzü görür gibi. Aslında tarih bunun gibi nice tekerrürlerle dolu. Bu tekerrür ediş tarihin normal seyrinden değil, bizlerin önceki olaylardan ibret alıp ders çıkarmamamızdandır.

 

İbret almama yüzünden tarihte ne devletler yıkılmış, ne krallar tahttan indirilmiş, ne tanrılık taslayan Nemrut’lar yerle yeksan olmuşlardır.

 

Firavuna uyanlar kuraklık ve kıtlık ile cezalandırılmış, bu olay Kur’an-ı Kerim’de “Andolsun ki biz de Firavun’a uyanları, ders alsınlar diye kuraklık yılları ve ürün kıtlığı ile cezalandırdık.” Şeklinde ifade edilmiştir.(A’raf:130)

 

Firavun ve adamları başlarına gelen felâketler üzerinde düşünüp ders almaları, bu çektiklerinin kendi kötülük ve zulümleri yüzünden olduğunu kabul etmeleri gerekirken, tam aksine önceki düşüncesiz davranışlarına fazlasıyla devam etmişler, kendilerine gelen iyiliğin zaten kendi hakları olduğunu ileri sürmüş, uğradıkları kötülüğü Hz. Mûsâ ve ona inananlardan kaynaklanan bir uğursuzluk saymışlardı.

 

A’raf 131. Ayette “Onlara bir iyilik (bolluk, bereket) gelince "Bu bizim hakkımızdır" derler, eğer başlarına bir felâket gelirse bunu Mûsâ ve onunla beraber olanların uğursuzluğuna bağlarlardı. Bilesiniz ki başlarına gelenler Allah katındandır; fakat onların çoğu bunu bilmez.” Diye açıklanmaktadır.

 

Bu olaylardan ibret almayıp “dediler ki: "Bizi büyülemek için ne işaret getirirsen getir, biz sana inanacak değiliz. (A’raf 132)”

 

Bunun üzerine ayetin devamında “Biz de açık seçik mûcizeler olmak üzere onların üzerine tûfan, çekirge, haşarat, kurbağalar ve kan gönderdik. Yine de büyüklük tasladılar ve günahkâr bir kavim olmakta direndiler.(A’raf 133)” diye yaşananları açıklar.

 

Tarih bunun gibi büyüklük taslayarak ibret alınmayan nice olaylarla doludur. En bariz bir örnek Birinci Dünya Savaşı'ndan ibret alınsa, İkincisi çıkar mıydı, acaba?.

 

Şimdi tüm dünyamızı kasıp kavuran bir virüs tehlikesi var. Adeta Üçüncü Dünya Savaşı içindeyiz. Karşımızda ne Ebrehe’nin filleri ne de haçlı orduları var. Gözle dahi gözükmeyen cansız bir Coranavirüs düşmanımız. Irk, dil, din demeden hepimizi sarsan Coronavirüs'ten ne gibi ders almamız gerek, başımızı ellerimiz arasına alıp iyice düşünmeli ve bundan kurtulduktan sonra aynı hataları, yanlışları bile bile yapmamalıyız.

 

Bu gece Berat Kandili. Camilerimiz ibadet etmek için dolup dulup taşacakken, maalesef evlerimizden çıkamıyor, değil camilere dolmak iki kişi bile yan yana duramıyor en az üç adım aralık koyuyoruz. Tam da zamanı şimdi. Yapılan hatalara tövbe deyip bizi yoktan var edene yalvarmalı, af dilemeliyiz. Naçizane ben şimdiden gönlüme düşenleri sıralamaya başladım bile…

 

 

YARDIMINI KESME BİZDEN

 

Rahman, Rahim olan Allah

Yardımını kesme bizden

Sensin Vehhab sensin Fettah

Yardımını kesme bizden

 

Hiç yok iken yaratan sen

Nefes verip yaşatan sen

Yeri, göğü donatan sen

Yardımını kesme bizden

 

Görmez gözler, tutmaz eller

Konuşamaz susar diller

Hazan vurur, eser yeller

Yardımını kesme bizden

 

Vara yoğa koptuğuma

Yanlış yola saptığıma

Tövbe, bunca yaptığıma

Yardımını kesme bizden

 

Nefesimiz tükenince

Yarın kabire girince

Hesap, kitap serilince

Yardımını kesme bizden

 

Sorgularken Münkir, Nekir

Olmaz ise dilde zikir

Ya Muktedir, Ya Musavvir

Yardımını kesme bizden

 

HALİL MANUŞ

Bu yazı toplam 4127 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.