Sedat SERDAROĞLU

Sedat SERDAROĞLU

Yazarın Tüm Yazıları >

Kızıl Sırtlan Bakü’de: Kara Yanvar Katliamı

A+A-

                Şehitler Hiyabanı’nda hüzün var bugün. Matem var.

                Azerbaycan Türklerinin hürriyet çığlıklarının Rus tanklarıyla ezilmek istenmesinin üzerinden tam otuz yıl geçmiş. Civanların kanının kırmızı karanfiller misali vatan toprağına saçıldığı Azadlık meydanına,  o kara geceye,  kızıl bulutlar çökeli otuz yıl olmuş.

                Daha dün milyon insan vardı meydanda tek yürek tek ses “Azadlık” diye haykıran. Bir gün sonra kara kış ayazına tutulmuş hepsi. Yüzlerce beden savrulmuş dört yana, yüzlerinde yarım kalmış hayallerin yarım kalmış tebessümleri.

                Kızıl dişli sırtlanın işi bu:

                Demirden perdesi yıkılmasın diye tüm bağımsızlık yanlısı cumhuriyetlere gözdağı verecek sözde ama Karabağ’ı isterim diyen Ermeni’ye doğrulmaz silahı, hatta herkesin silahını toplar Ermeni’ye ses çıkarmaz. Kan akacaksa Türk’ten aksın. Silahsız kalabalığa 26 bin askerle saldırır. Tankların altında kalana aldırmaz, gözünü kan bürümüştür artık durmak bilmez.  Yine bilmez ki bu sel çağlamaya başlarsa önünde durulmaz, bentler setler mani olamaz. Öldürürsün de söküp atamazsın sevdayı. Adı “Azadlık” ise eğer, kavuşulmadan sönmeyen en harlı ateştir o.

                20 Ocak 1990 da 170 Azerbaycan Türk’ünün kanlarıyla toprağa yeniden ekilen bağımsızlık hayali 18 Ekim 1991 de nihayete erişirken sadece Azerbaycan Türkeri’nin değil Şehitler Hayibanı’nda yatan tüm şehitlerin ruhları huzura erdi belki de.  Kimi 1918 de Anadolu’dan gelip Azerbaycan’ın bağımsızlığı için can vermişti, kimi 20 Ocak katliamında can verdi. Vatan ve Hürriyet bedel istediğinde en azizden vazgeçenlere selam olsun.

                Bayrağa rüzgar verenlere selam olsun.

                Mehmet Emin Resulzade’ye Ebulfeyz Elçibey’e selam olsun.

               “Hayal görüyorsunuz” diye alay edilirken “Esir Türkler hürriyetine kavuşacak” diyen yolbaşçıya, Alparslan Türkeş beye selam olsun.

                Esir soydaşlarının acılarını yüreklerinde yaşatıp umutlarını dualarından onları eksik etmeyenlere selam olsun.

                Kahrolsun Kızıl Moskof!

                Bin yaşa Türk milleti!

                Bin yaşa Azerbaycan!

(20 Ocak 1990 “Kara Yanvar” katliamında: Resmi bilgilere göre 134 sivil vatandaş ve 37 Azerbaycan askeri şehit olurken 770 sivil ve 80 asker yaralanmış 76 sı Azerbaycan Halk Cephesi üyelerinden oluşan 400 kişi gözaltına alınarak Rusya’nın çeşitli hapishanelerine götürülmüş, 48 kişi kaybolmuştur)

Sedat Serdaroğlu

19 Ocak 2020

Bu yazı toplam 6982 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.