Nagehan Taykurt

Nagehan Taykurt

Yazarın Tüm Yazıları >

Nedir bu WhatsApp sorunsalı?

A+A-

 

WhatsApp uygulamasının, Facebook grubuna satılması üzerine şirketin, kişilerin verilerinin paylaşılması ile ilgili gizliliği kaldıracağını duyurması üzerine son haftalarda en çok konuşulan konular arasında;

“uygulamayı kullanmaya devam edelim mi?, uygulama ne kadar güvenli?, mesajlarımızın gizliliği tehlikede mi?” gibi sorular oldu.

En çok merak edilen konu mesaj içeriklerinin paylaşılabilecek olup olmaması.

WhatsApp uygulaması, kimin kime, saat kaçta mesaj attığı bilgisini paylaşabiliyor fakat E2E uçtan uca koruma protokolü nedeni ile mesaj içeriğini görüntüleyip paylaşamıyor. Bu konuda endişe etmemize gerek yok.

Ancak Google Drive ve İCloud üzerinden yedeklenme yapılan mesajlar E2E uçtan uca koruma protokolü kapsamına girmiyor. Yani yedekleme yapılan mesajların akıbeti tamamen şirketlerin insiyatifinde.

Peki, WhatsApp kişiler ile ilgili hangi verileri topluyor?

Diğer bütün sosyal medya uygulamaları gibi WhatsApp’ta kullanıcılarının bazı bilgilerini topluyor.

“ Uygulama hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, kullanıcı şikayetleri” gibi bilgiler toplanan ve kayıt edilen bilgiler arasında.

WhatsApp’ın topladığı bilgileri nasıl öğrenebiliriz?

WhatsApp kullanıcılar ile ilgili topladığı bilgileri, kullanıcıların görmesine de imkan sağlıyor. Merak edenler için bu yazımda adım adım verilerin nasıl görülebileceğini anlatmaya çalışacağım.

1. WhatsApp mobil uygulamanızı açın.

2. Ayarlar bölümüne girin.

3. Hesap seçenekleri sekmesine tıklayın.

4. Hesap Bilgilerini Talep Et, seçeneğini seçili hale getirin.

Bu işlemler sonrasında rapor düzenlenecek, uygula 3 gün içerisinde talebinizi ZIP dosyası halinde tarafınıza ulaştıracaktır. ZIP dosyası içerisindeki raporu Microsoft Word programı üzerinden açarak inceleyebilirsiniz.

WhatsApp verilerimizi niçin Facebook ile paylaşacak?

Facebook, WhatsApp’ın sağladığı verileri yayınlayacağı reklamları iyileştirmek ve kişiye özel hale getirmek için kullanabilecek. Yani ilerleyen zamanlarda WhatsApp reklamları da görmeye başlayabiliriz.

 

Tahmin edeceğiniz gibi akıllı telefon kullanıcıların tümünün kullandıkları tüm uygulamalara verdikleri kayıt izinleri ile hali hazırda kişisel bilgilerinin büyük bir çoğunluğu veri tabanlarında kayıtlı buluyor. Yani bu durum son dönemde alınmış bir karar değil sadece WhatsApp’ın duyurusu ile kullanıcılara açık beyanda bulunmuş olduğu zaten yürürlükte olan bir uygulama. Pek tabi ki endişelenenler olacak.

Eğer sizde güvenlik nedeni ile kişisel bilgileriniz ve yazışma özeliniz ile ilgili endişe duyanlardansanız internet mecralarındaki her türlü paylaşımın kayıt altında tutulduğunu göz önünde bulundurarak özel fotoğraflarınız, kimlik fotokopisi, banka hesap bilgileri, adres beyanı vb. bilgilerinizi uygulamalar üzerinden paylaşmayarak bir nebze de olsa kendinizi güvene alabilirsiniz.

Bu yazı toplam 7895 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.