Dursun BERKOK

Dursun BERKOK

Yazarın Tüm Yazıları >

Nursultan Nazarbayev’in İstifası ve Sonrası!

A+A-

 

19 Mart Salı günü bütün ajanslar flaş haber olarak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in istifa ettiği haberini geçmeye başladı. Bizim televizyon kanalları da sahipleri ve haber müdürleri gibi Türk Dünyasına bigane olduklarından, altyazı olarak vermeye başladılar. Hiçbir haber televizyonu yayınını kesip haberi sunmadı. O kanallar için ‘önemli!’ haber günde 5-6 defa yapılan mitinglerde, aynı içerikte konuşan Erdoğan’ın seçim gezileriydi, mitingleriydi!

Oysa Nursultan Nazarbayev’in istifa haberi tüm dünya başkentlerini şoka sokmuştu! Dünya siyasetiyle ilgilenen herkesin kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı! Acaba bu ani istifanın sebebi, 2 hafta önce feshedilen hükümet üyelerinin bir karşı organizasyonunun sonucu muydu? Rus gizli servisi, Kırım’ı işgal hareketinin bir benzerini de Kazakistan’da da mı uygulamaya sokmuştu! ABD destekli CIA teşvikli “Arap Baharı” organizelerinin şekil değiştirmiş bir uygulaması mıydı?

Bilinen ve televizyonlarda önceden çekilmiş Nursultan Nazarbayev’in konuşmasında, bugünkü hitabının özel olduğunu söylüyor, kendisi için zor bir karar aldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı olarak yetkilerimi feshetme kararı aldım.", diyordu. Bir cümlelik bir açıklama! O kadar! Nazerbayev cumhurbaşkanlığı yetkisinin Senato Başkanı Kasım Jomart Tokayev'e devredileceğini, yeni cumhurbaşkanının yemin töreninin 20.03.2019’da parlamentoda yapılacağını da söylemişti. Aslında görev süresi 2020’ye kadardı. Bu istifanın, kendi kendinin cumhurbaşkanlığı görevini feshetmesinin sebebi ne olabilirdi?

Türk Birliği inananları da, karşıtları da büyük merak ve endişe ile durumu izliyorlar ve bir takım işaretlerden sonuç çıkartmaya çalışıyorlardı. Ben öncelikle yerine göreve geleceği kesin olan Kasım Jomart Tokayev'i araştırdım. 1992’den bu yana Nursultan Nazerbayev ile çalıştığını geldiği her göreve Nazerbayev tarafından getirildiği bilgilerine ulaştım. Rahatladım. Gelişmeler devam ettikçe derinden bir ‘oh’ dedim. Prof. Kürşad Zorlu Kazakistan konusunda otoritedir. O’nun NTV’ye bağlandığı canlı yayını izledim. Zorlu, bugün gerçekleşen çekilmeyi, Nazerbayev’in söylemlerinden hareketle 4 yıl önceden tahmin etmiş. Büyük öngörü, Kürşad Zorlu’yu tebrik etmek lazım... Nazarbayev'in en büyük kızı Dariga Nazarbayeva boşalan senato başkanlığına seçildi. Dariga Nazarbayeva seçildiği görev ile Kazakistan’ın 2 numarası oldu. Bu durum, Nazarbayev ailesinin güçlü olan konumunun pekiştirilmesini sağlamıştır. Zaten Tokayev’de yemin töreninde, Nursultan Nazarbayev'in politikalarını sürdüreceğini ve temel siyasi konularda onun görüşlerine güvendiğini belirtmişti. Tokayev, Nazarbayev'in Kazakistan için olan önemini ölümsüzleştirmek amacıyla başkent Astana'nın adının ‘Nursultan' olarak değiştirilmesini teklif etti ve teklif kabul edildi. Artık Astana’nın adı Nursultan! Nursultan Nazerbayev’in istifası üzerindeki ‘müphem’ sis perdesi dağılmış, rahatlatan işaretler, icraatlar ardı ardına gelmişti…

Bu durumda, Nursultan Nazarbayev’in Türk Birliğine verdiği önem, Turan’ın gerçekleşmesi yolunda verdiği mücadele sekteye uğramayacaktır. Kazakistan’ın başında Tokayev de olsa, Dariga Nazarbayeva da olsa Turan’ın gerçekleşmesi yolunda gayret göstereceklerdir. Ancak şu bir gerçektir ki, Nursultan dönemi bitmiştir… Nursultan Nazarbayev’in dünya kamuoyuna mesajı; "Her neslin görevleri vardır. Benim neslim ülkemiz için yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Bağımsız Kazakistan’ın kurucusu olarak önümdeki görevim, yeni nesil liderlerin gelmesini sağlamaktır. Onlar ülkemizi modernleştirme süreçlerini devam ettirecekler.", olmuştur. Nursultan Nazerbayev, bu mesajı ile Kazakistan yeni bir döneme adım attığını da belgelemiştir.

Kazakistan’da Nursultan Nazerbayev sonrası dönem başlamıştır. Nazerbayev şimdi 78 yaşında. Engin bir siyasi tecrübe ve bilgi birikimi var. 1962’den bu yana aktif siyasetin içinde. 1990'da Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin Politbüro üyesi oldu. Gorbaçov’un Başkan Yardımcılığı önerisini kabul etmedi. Dünyada sürekli sınırların değiştiği, işgallerin ‘ilhak’a dönüştüğü bir siyaset arenasında Kazakistan’ın bağımsızlığını korumak, hele hele Turan birliğine öncülük etmek olağanüstü yetenek ve güç isterdi. Nazerbayev bu yetenek ve güce sahipti… Çok zor bir coğrafyada, çok zor politik atraksiyonları gerçekleştirerek Kazakistan’ı lider ülke konumuna yükseltti. Nazerbayev, KGB ve CIA organizelerinin, normal süresinin bitimine yakın aktifleşeceğini tahmin ediyor olmalı ki, normal süresinin dolmasını beklemeden istifa etti. Yerine de mutemet bir adamının gelmesini sağladı. Kazakistan üzerine, Türk Birliğinin dağıtılması üzerine projeler üretenlerin, projeleri ellerinde kaldı. Tüm dünya siyaseti tersköşe oldu. Apıştı kaldı.

Nazerbayev’den sonrası ne olur sorusu beynimizi kemirip duracak! Şimdi Kazakistan en kısa zamanda seçime gidecektir. Nazerbayev’in başlattığı ‘süper başkanlık’ sisteminden, parlamenter rejime doğru geçiş süreci, yeni dönemde de sürdürülecektir. Bir öngörüde de biz bulunalım, yapılacak seçimlerde Nazerbayev’in kızı Dariga Nazarbayeva cumhurbaşkanlığına aday olacak ve büyük ihtimalle kazanacaktır.

Turan yolculuğuna çıkanlar, o yolda en önemli destekçileri olan Kazakistan’ın desteğini artarak yanlarında bulacaklardır…

Turan’a, Kazakistan’a ve Büyük Türkçü Nursultan Nazerbayev’e hayırlı olsun…

Bu yazı toplam 6227 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.