Tülay GAZALCI

Tülay GAZALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Omuzlarından öpülesi Kadınlar

A+A-

Sabah aracımla iş yerime doğru yola koyuldum. Aracımın radyosundan kulağıma ilişenler beni hem güldürdü, hem de düşündürdü. Malum gün 8 Mart olunca konumuz Dünya kadınlar günü. Erkek dinleyicilere sormuşlar; kadın olsaydınız ne yapmak isterdiniz? Kimileri her gün altın günlerine katılıp kısırlardan, böreklerden yemek isterdim, kimileri saçlarımı uzatmak, kimileri kadınlara yapılan haksız davranışların öcünü alırdım diyerek vicdanın cinsiyete göre değil insan olabilmeye bağlı olduğunu hatırlattı.

Aynı soru kadın dinleyicilere ‘erkek olsaydınız ne yapmak isterdiniz’ diye sorulunca verilen tüm cevapların ortak sonucu ‘kadınlara yapılan yanlış davranışların öcünü alırdım ‘ şeklinde yanıt buldu. Erkekler kadın olsam öç alırdım demiyor, çünkü kadınlar gücünü dünyayı yaşanır hale getirmek için kullanırken, bazı erkekler ise gücünü sadece kadın varlığına eziyet etmek, yaşamlarını cehenneme çevirmek için verilmiş sanıyor.

Peki kadın kimdir? Sevgi dolu yüreği ile dokunduğu her yeri güzelleştiren, cinsiyet farkı gözetmeden hayatındaki herkesin mutluluğu için çabalayan, çalışıp üreten, çocuk doğurup büyüten, askere gidenin yolunu gözleyen, evladının evladını büyüten, hastalanan eşine bir tas sıcak çorba olan, sıkıntılarda sırtı sıvazlayan…

Lise çağımda törende öğretmenimin elime verdiği bir şiir vardı, yıllar geçse de unutamadığım ve her geçen gün daha da anlamlı bulduğum.

Yediyordu Elif kağnısını, Kara geceden geceden. Sankim elif elif uzuyordu, inceliyordu, Uzak cephelerin acısıydı gıcırtılar, İnliyordu dağın ardı, yasla, Her bir heceden heceden. Mustafa Kemal'in kağnısı derdi, kağnısına Mermi taşırdı öteye, dağ taş aşardı. Çabuk giderdi, çok götürürdü Elifçik, Nam salmıştı asker içinde. Bu kez yine herkesten evvel almıştı yükünü, Doğrulmuştu yola önceden önce den diyerek devam ediyor Fazıl Hüsnü DAĞLARCA’NIN güzel şiiri.

Elif gibi nice güçlü kadınlarımız var bakışından, gülüşünden belli olan, hayatın yüküne narin omuzlarında yer vermiş, (d)üzgün yaşayan omuzlarından öpülesi kadınlar. Erkekleri uğurlarken Allaha emanet edip, emanet edildiği erkek tarafından hor görülen kadınlar. Biz kadınları cinsiyetimizden önce insan olarak gören, elde ettiğimiz her başarıda görünmez destekçimiz olan, kadınlar günü arayıp, mesaj atıp ya da yanımıza gelerek günümüzü kutlayan erkeler iyi ki varsınız diyoruz. Ve biz kadınlar her şeye rağmen iyi ki varız.

Bu yazı toplam 1700 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.