Sakin ÖNER

Sakin ÖNER

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

Orman Yangınlarında Başarısızlık Neyin Eseri?

A+A-

Ülkemizin 20'den fazla bölgesinde üç gün önce orman yangını çıktı. Çıktımı çıkarıldı mı onu da bilmiyoruz. Bu konuda kesin kanıt olmadan konuşmak çok yanlış olur. Bunu ortaya çıkarmak MİT, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarının işidir. Ben konunun başka bir boyutundayım.

Bu yangınlar her yıl çıkıyor, fakat bir türlü ciddi bir önlem alınmıyor, bir hazırlık yapılmıyor. Bu konuda en etkili tedbir, yangın söndürme uçaklarıdır. Bu yangınlarda Rusya'dan kiralanan 3 adet Beriev BE-200 yangın söndürme uçağı ile 20 helikopter kullanılıyor, fakat yeterli olmuyor. Halbuki Türk Hava Kurumu envanterinde 9 adet CL-215 Bombardier yangın söndürme uçağı son yıllarda hangarda bekliyor. Bu uçaklarımız arızalı ise neden gerekli onarımları yapılıp hizmete sokulmuyor. Bu uçaklarımız hangarda  beklerken niye yurt dışından çok yüksek fiyatlar ödeyerek yangın söndürme uçağı kiralıyoruz?

Şimdi bizimle Akdeniz ülkesi olan Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'da kaç yangın söndürme uçağı var, buna bakalım.

Türkiye’nin nüfusu 84 milyon, yüz ölçümü 83.615.000 km2, yangın söndürme uçağı yok. 6 kiralık uçakla 20 yerdeki yangını söndürmeye çalışıyor.

Yunanistan'ın nüfusu 11 milyon, yüz ölçümü 131.957 km2, 20 yangın söndürme uçağı var.

İtalya'nın nüfusu 60 milyon, yüz ölçümü 301.340 km2, 19 yangın söndürme uçağı var.

Fransa'nın nüfusu 67 milyon, 640.679 km2, 29 yangın söndürme uçağı var.

İspanya'nın nüfusu 47.450.000, yüz ölçümü 506 bin km2, 17 yangın söndürme uçağı var.

Bizim bu ülkelerin hepsinden büyük yüz ölçümümüz, nüfusumuz ve ormanlık alanımız var. Her yıl da ülkemizde orman yangınları çıkıyor. Yunanistan'ın nüfusu 1/8'imiz, yüz ölçümü 1/6'ımız, 20 yangın söndürme uçağı var. Bizim doğru dürüst hiç yangın uçağımız yok. 13 tane protokol uçağımız var. Hâlâ neyi bekliyoruz, niye yeteri kadar yangın söndürme uçağı almıyoruz? Seneye yine orman yangınları çıkacak, yine öyle bakacak mıyız? Bu aymazlık niye?

Bu yazı toplam 713 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.