Sakin ÖNER

Sakin ÖNER

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

"Seçimleri Kaybedersek, Parlamenter Sistem Hayal Olur"

A+A-

CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU, 23 Eylül 2022 Cuma günü partisinin İzmir kampının açılış konuşmasında "Siz gerçekten benimlebirlikte misiniz?" diye sorarak parti içindeki muhaliflerine, cumhurbaşkanlığı adaylığında adı geçen iki belediye başkanına ve altılı masaya net bir mesaj verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kararlı olduğunu ortaya koydu. 

Aynı gün akşam saatlerinde İyi Parti Genel Başkanı Meral AKŞENER, İzmit Belediyesinin düzenlediği bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, 24 Haziran 2018 seçimlerinde verdiği destekten dolayı KILIÇDAROĞLU'na seslenerek: "Kendisine herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım" dedi. Ardından da "Bu seçimi almak zorundayız. Varsayın kaybettik, bir daha parlamenter sistem konuşulmaz" diye ekledi.

Şimdi aynı günde yapılan bu iki konuşmanın satır aralarını okumaya çalışalım.

Bence KILIÇDAROĞLU, hem partisinde güven tazeledi, hem aday olarak ismi geçen iki belediye başkanını bertaraf etti, hem de altılı masaya Cumhurbaşkanlığı adayı olduğunun mesajını verdi.

AKŞENER'in bu konuşmayı, Kılıçdaroğlu'nun herkesten güvence istediği gün yapması ise çok manidar. Önce KILIÇDAROĞLU hakkındaki duygularını belirterek desteğini açıkladı. Ama ardından bu seçimin ülkemizin geleceği için önemini vurgulayarak, kazanılmaması halinde parlamenter sistemin bir daha gündeme gelmeyeceğini vurgulaması ise KILIÇDAROĞLU'na bir uyarı mahiyetindeydi.  AKŞENER'in bu konuşması ile "Ben seni aday olarak desteklerim ama sen de kazanamazsan milletin tek adam rejimine mahkum olacağını unutma" demek istediğini düşünüyorum.

Genel değerlendirmem ise şöyle:

Bu saatten sonra Yavaş ve İmamoğlu, kendiliklerinden aday olamazlar. Kılıçdaroğlu, seçimi kaybettikten sonra siyasi hayatının biteceğini, herkesten çok iyi  bilir. Bu konuyu kendi değerlendirip sonunda adaylıktan vazgeçebilir. Bu seçim, bütün liderler için de bir kader seçimidir. Seçimi kaybeden liderlerin çoğunun siyasi hayatının sona ereceğini düşünüyorum. Sadece liderlerin değil, beklenen başarıyı gösteremeyen bazı siyasi partilerin de siyasi ömrü sona erer.

Bütün siyasi parti liderleri bu sonuçları düşünerek kararlarını ona göre vermelidirler.

Bu yazı toplam 661 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.