Doğan CEYLAN

Doğan CEYLAN

Maarif Müfettişi
Yazarın Tüm Yazıları >

Sınav İsyanı

A+A-

Bu günlerde Bakanlığın veya Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK'un yaptığı tüm sosyal medya paylaşımlarının altına binlerce "sınava hayır" mesajları yazılıyor. Öğrencilerin ve velilerin bir isyan içinde olduğu görülüyor. Böyle giderse sınav yapılsa bile öğrencilerin azımsayacak bir kısmı sınava gelmeyecek. Bu, Bakanlık açısından yeni ve daha önemli bir sorun demek.

Sınavların yüz yüze yapılmasının; ulaşım açısından, bulaş açısından, öğrenci başarısı açısından doğuracağı sorunlar ve endişeler var. Bakanlığın ivedilikle veli ve öğrencileri teskin edici, endişeleri giderici bir açıklama yapması gerekli.

Bazı okullarda sınavlar tamamen yapılıp bitirilmiş, bazılarında ise hiç sınav yapılmamış durumda. Bazı okullarda ise kısmen yapılmış veya bir kaç şubenin sınavı kalmış durumda. Bir de sınav yapıldığı halde sınava gelmeyen öğrenciler var. Bu da ayrıca sınav kapsamı konusunda sorunlar doğmasına neden oluyor.

Kasım ayında sınava giren çocuklar birkaç üniteden sorumlu olarak sınava girmişken, Ocak ayında sınava girecekler daha fazla konudan sınava girecekler. Hakkaniyet açısından Ocak ayında sınava girecek öğrencilerin de sınav konularının daha önceki konu kapsamıyla sınırlı tutulması faydalı olacaktır. Bu konuda zümre öğretmenler kurulu, karar alarak uygulama yapılabilir. Ülke genelinde uygulama birlikteliği açısından bakanlığın bir açıklama yapmasında da fayda var.

Diğer bir husus da öğrencilerin sokağa çıkma saatlerinin 13.00-16.00 arasında sınırlı olması sınav takvimini zora sokuyor. Bu saatlere uygun sınav düzenlenmesi özellikle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde yönetimi zorluyor. Uygulama sınavları için teknik donanım sınırlı. Daha geniş zamana ihtiyaç var. Sınav tarihlerinde öğrencilerin sokağa çıkma sürelerinin 08.00-18.00 arası olarak belirlenmesi gerekli. Bakanlık bu konuda bir girişimde bulunmalı ve gerekli açıklamayı geç kalmadan yapmalı.

Bu yazı toplam 2694 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar