Dursun BERKOK

Dursun BERKOK

Yazarın Tüm Yazıları >

Sosyal Medya mı Yandaş Medya mı?

A+A-

Halkın haber alma kaynakları önce etki altına alındı. İktidar gücü kullanılarak, “Bi taraf olan bertaraf olur”, diye tehdit edilerek, medyanın tümü yandaş bir havuza dolduruldu! Böylece medyanın etkileme gücünün tamamının da (2 gazete. 1 televizyon kanalı hariç) iktidarın yanında, arkasında, elinin altında yer alması sağlandı.

Ben 5 yıl önce gidişatın, medyanın inandırıcılığını sıfırlayacağını, sosyal medyanın ve şahsi blogların öne çıkacağını ve hayatın her alanında etkili olacağını yazmıştım. Öyle de oldu.

Sosyal medyanın gücünü fark eden, İktidar Partisi AKP ve Genel Başkanı Erdoğan partiye bağlı bir sosyal medya trol ordusu kurdu. Profesyonellerdi, pervasızlardı, hiçbir moral değeri taktıkları yoktu. Kısa sürede sosyal medyanın etkili kanalları, Facebook, Twitter, İntagsram, You Tube’ye eşek arıları gibi daldılar.  Kırıyorlar, döküyorlar, küfrederek oralardaki etkileşime açık insanları oralardan uzaklaştırmaya çalışıyorlardı. İlk anda etkili oldular. Sosyal medyanın gücünü ve paslı tenekeleri bile yıldızlaştırdığını görünce kendilerini görevlendirenlerin rızası dışında siyasal tavır almaya, siyaseti etkilemeye kalkıştılar. Onları görevlendirenler, ileride kendileri için bile tehlike arzedecek duruma gelmelerini önlemek için desteklerini azaltarak, kullandıkları o gücün tesirini azaltma yolunu seçtiler. Normal sosyal medya kullanıcıları da o trolleri engelleyerek kendilerinden uzak tutmayı öğrendiler.

Sosyal medya İktidarın baskısına rağmen normal seyrine kavuşmuş oldu. Yandaş medyanın sosyal medyadaki uzantıları da zaten deşifre oldukları için etkisiz bir kalabalık konumuna düştüler. İnternette haber siteleri ve kişisel bloglar, Facebook, Twitter, İntagsram hesaplarından yapılan paylaşımlar etkili inanılır haber niteliği kazandılar.

Daha önceleri yapılan araştırmalardan birisinde sosyal medyanın seçmen üzerinde %25 etki gücü olduğu ölçülmüştü. Şimdiki gücünün durumunu yarın yapılacak seçim ölçecektir. Tüm yandaş medya, devlet televizyonları dahil, Cumhur İttifakı’nı açıkça desteklediler. Sözcü ve Yeniçağ gazeteleri ve Fox televizyonu tarafsız yayın yaptılar.

Millet İttifakı’nın yer bulabildiği medya organları yalnızca bu üçü, Fox Televizyonu, Sözcü ve Yeniçağ gazeteleri idi. Bu adaletsiz güç kullanımına karşı Millet İttifakı, sosyal medyanın ve tarafsız internet haber sitelerinin haber yayma gücünden yararlandı.  Biz Facebook hesabımızı kendi adımıza, haksızlığa karşı bir gazete gibi kullandık. Tanıdığım takibettiğim birçok haksever eli kalem tutan insanda aynısını yaptı! Aynı günde her biri bir köşe yazısı cesametinde olan 5-6 yazı yazdığımız oldu. Paylaştığım sayfanın hızı, takipçilerimin ilgisi yazılanların etkisini arttırdı kanaatindeyim.

Yarın Millet İttifakı’nın, Cumhur ittifakına karşı alacağı fazladan her puanda, tarafsız internet habercilerinin, tarafsız blog yazarlarının, Facebook, Twitter ve İntagsram hesaplarından fikirlerini paylaşanların payı olacaktır! Yandaş medya milyonların katıldığı mitinglerden tek kare resim paylaşmazken, tek satır haber vermezken mitinge katılan sosyal medya kullanıcıları telefonlarından yaptıkları naklen yayınlarla on milyonlara anında ulaştılar.

Yarın gece geç saatlerde göreceğiz; İktidarın beslediği, iktidardan yallanan yandaş medya mı etkili olmuş, tarafsız gazetecilik yapan internet habercileri, sosyal medya yazarları mı?

Göreceğiz! Görecekler!

Dursun Berkok 30.03.2019

Bu yazı toplam 1049 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.