Nagehan Taykurt

Nagehan Taykurt

Yazarın Tüm Yazıları >

Unutmayalım olur mu; dünyayı akıl ve sevgi kurtaracak.

A+A-

Havalar iyice soğudu hatta önümüzdeki günlerde meteoroloji dondurucu soğukların geleceği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ülkemizin birçok şehri kar yağışlarına teslim oldu. Kentimizin de önümüzdeki hafta sıfır ila eksi dereceleri göreceği biliniyor.

 

Covid-19 Omicron varyantının da yurdumuzda oldukça fazla görülmesine ek olarak gitgide yaygınlaşan Domuz Gribi vakalarına bir de soğukların etkisi ve virüsler ile iyice kuvvetlenen grip ve soğuk algınlığı vakaları eklendi.

 

Bende yaklaşık bir aydır aralıklarla devam eden vücudumun dirençsizliği ve soğuk algınlığı semptomlarından kurtulabilmiş değilim.

 

Sizler için grip ve soğuk algınlığına karşı nasıl önlem alabiliriz diye araştırdım, uzman doktorlar ile görüşüp bu haftaki yazımda sizlerle de kıymetli bilgileri paylaşmak istedim.

 

Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmak yada Tedaviyi Hızlandırmak İçin Hijyenin Sağlanması Çok Önemli …

 

Özellikle de el hijyeninin sağlanması mühim.

 

Uzmanlar suya, sabuna dokunmanın, el hijyenin üzerinde sıklıkla duruyor.

Çünkü virüsler en hızlı yayılmayı ve bulaşmayı ellerimiz ile gerçekleştiriyor. Gün içerisinde pek çok nokta ile temas halinde olan ellerimizin temizliği, hijyeni sağlığımız için büyük önem arz ederken, ellerin sık sık yıkanması virüsler ile mücadelenin oldukça kolaylaşmasına yardımcı oluyor.

 

Duş almak fayda sağlar.

 

Özellikle sabahları alınan ılık duş üst solunum yollarının kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Virüsler ilk olarak üst solunum yollarından geçip ciğerlere indiği için ilk basamakta önlem alabilmek çok önemli. Tabi dikkat edilmesi gereken bir nokta var, o da iyice kurulanmadan dışarıya çıkmamak, saçların tamamen kurumasını sağlamak ve üşütmemek.

 

Ayaklarımız için uygulayabileceğimiz sıcak/soğuk ayak banyoları önemli.

 

Vücudumuza etki eden birçok akupunktur noktası ayaklarımızın altında bulunmaktadır. Bu sebeple ayaklara yapılacak rahatlamaya yardımcı uygulamalar tüm vücudun sağlına katkıda bulunur.

Örneğin; akşam eve geldiğinizde ayaklar için üretilmiş masaj toplarını kullanarak yada içi su dolu bir şişeyi ayakları yıkadıktan sonra ileri geri hareketlerle ayak tabanında ortalama 10 dakika gezindirerek hem ayaklarınıza masaj yapmış hem de rahatlayıp vücut sağlığınıza katkı sağlamış olabilirsiniz. Sonrasında ılık su dolu bir kapta ayakları 20 dakika bekleterek etkiyi iyice arttırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ayakların çok sıcak su içinde kalıp yanmaması ve uygulamanın mutlaka soğuğa yakın bir su ile bitirilmesidir.

 

Ağız ve diş sağlığımızın hijyeni de çok önemli.

 

Ağız içerisindeki mukoza virüslerin yaşayabilmeleri için kendilerine buldukları en kolay adrestir. Bu nedenle hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecini hızlandırmak için en önemli adımlardan birisi de ağız içi bakımı, diş, dil ve yanakların güzelce temizlenerek fırçalanmasıdır.

Özellikle ılık adaçayı ile geceleri gargara yapmak boğaz enfeksiyonlarından korunmaya da katkı sağlar.

 

Yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeliyiz.

 

Hastalıkların tümünden korunmak ve tedaviyi kolaylaştırmamızın en önemli noktalarından birisi şüphesiz bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması. Doğru ve düzenli beslenmenin hayatımızın her anında olduğu gibi bağışıklığımızın güçlenmesi konusunda da etkisi çok önemli.

Meyve ve sebzeden zengin beslenmek, protein dengesine dikkat edip, tam tahıl ve lifli beslenmek bağışıklığımız için önem oluşturuyor. Yeşil biber çok yüksek C vitamini içerdiği için özellikle kahvaltılarda çiğ olarak tüketilmeli, öğünlerde tam tahıllı ve lifli ekmekler tercih edilmelidir.

Özellikle yoğurt, kefir ve mevsimsel turşular içerdikleri probiyotik ve prebiyotikler açısından zengin oldukları için beslenmemizde yer vermemiz gereken besinler arasında ilk sıralarda yer almalı.

 

Bir diğer önemli nokta ise; D vitamini kullanımı.

 

Bağışıklığımızın güçlü olması konusunda son yıllarda kanıtlanan bir diğer nokta ise vücudun D vitaminini depolamış yada kullanıyor olabilmesidir. Kuşkusuz D vitaminini güneşten alabilmek önemli fakat kış aylarında alamadığımız bu vitamini, dozunu doktorumuza danışarak takviye şeklinde mutlaka almalıyız. Bu vitamin yağda çözündüğü için 1 çağ

kaşığı zeytinyağına yada yoğurda karıştırarak almak emilimi açısından fayda sağlayacaktır.

 

 

Egzersiz yapmanın önemi büyük.

 

Gün içerisinde, hava durumuna dikkat ederek yapılan küçük yürüyüşler hem kan dolaşımının rahatlaması hem kasların hareketi hem de bağışıklığımızın kuvvetlenmesi açısından son derece önemlidir. Ek olarak maddi ve sosyolojik imkanlarımıza göre tercih edebileceğimiz bisiklet kullanma, yüzme, yoga ve pilates vb. vücudu rahatlatan sporlar hem eklemlerime fayda sağlarken sinir sistemimize de iyi gelecektir.

 

Kısacası …

 

Yediklerimiz, içtiklerimiz ile bağışıklığımızı kuvvetlendirirken, spor ile kas sağlımızı desteklemek; vücudumuzdaki eksik vitamin ve mineralleri tamamlamak, özellikle el ve vücut hijyenimize çok dikkat etmek, evimizi ve kıyafetlerimizi sık sık havalandırmak, uyku düzenimizi oluşturmak; kalabalık ortamlarda mesafeyi korumaya dikkat etmek, maske kullanmayı ihmal etmemek ve gerekli aşılarımızı mutlaka yaptırmak bu zorlu süreci bilimin ışığında ve Allah’ın da izni ile kolay atlatabilmemize yardımcı olacaktır.

 

Hepinize sağlıklı günler dilerken, elimizi de taşın altına koyup önce kendi sağlığımız sonra toplumdaki diğer insanların sağlığı için tedbiri elden bırakmamamız gerektiğini naçizane bir kez daha hatırlatmak istiyorum kıymetli okurlar.

 

Unutmayalım olur mu; dünyayı akıl ve sevgi kurtaracak.

Bu yazı toplam 752 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum