Migren ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Migren ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kimi zaman şiddetli ağrılarla kişinin sosyal yaşantısını ve iş yaşantısını olumsuz etkileyen migrenin tedavisine yönelik birçok ilaç ve yöntem mevcuttur.

A+A-

Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, migrenin tedavisi var mı, migren tedavisinde botoksun etkileri var mıdır, Migren tedavisinde botoks zararlı mıdır, sorularının cevaplarını açıkladı.

MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Migren belirtileri normal baş ağrısı belirtilerinden farklıdır. Genelde ağrı başın tek tarafındadır. Ağrı zonklayıcı özellikte, orta veya şiddetlidir. Bulantı ve kusma olur. Krizler (atak) halinde gelir. Ağrı 4 ila 72 saat sürer. Ağrı başlangıcında görme bozuklukları olur (auralı tipinde). Baş hareketleri ve fiziksel aktiviteyle ağrı artar. Işıktan ve sesten rahatsız olunur.

Tüm migrenlilerin yüzde 10-15 kadarında hastalık, çocukluk çağında başlar. Migrenin çocukluk çağında görülme oranı ise yüzde 3-5 kadardır. Kadınlarda hormonal değişiklikler nedeniyle daha sık görülür.

MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Yükseklik değişiklikleri, hava kirliliği, sigara dumanı, parlak ışık veya titreyen ışık, yüksek ve devamlı gürültü, parfüm kokusu, kuvvetli diğer kokular ve kimyasal maddeler, hava durumundaki değişiklikler, mevsimsel değişiklikler, açlık, öğün atlama, çok ya da az uyuma, uyku düzenindeki bozukluklar, uçak yolculukları, doğum kontrol hapları, kadınlarda hormonal değişiklikler (adet dönemi), bazı yiyecek ve içecekler (çikolata, kabuklu kuruyemiş, kırmızı şarap vb.) sayılabilir. Her hastada migren ağrısını artıran yiyecekler farklı olabilir. Önemli olan kişinin ağrısını tetikleyen maddeyi kendisinin bulup, keşfetmesidir.

MİGRENDE TEDAVİ NASIL OLMALIDIR?

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı ortadan kaldırmada ya da eşlik eden bulantı, kusma gibi belirtileri durdurmada veya sık gelen baş ağrısı ataklarının sıklığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Migren tedavisine yönelik birçok ilaç mevcuttur.

Epilepsi, hipertansiyon, depresyon gibi başka hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların, aynı zamanda migreni önlemeye veya rahatlatmaya yardımcı olduğu bilinir. Yeni dönem tedaviler arasında aynı zamanda estetikte de kullanılan botoks tedavisi de yer alır.

Kas gevşetici etkisi iyi bilinen botoksun ayrıca ağrıya neden olan bir takım kimyasal maddeleri de etkilediği varsayımından yola çıkılarak yapılan çalışmalarda, bu ilacın migren tipi baş ağrısı ve gerilim tipi baş ağrısında da yararlı olabileceğini belirtilen eden sonuçlar var.

Özellikle, uzun süredir baş ağrısı olan ve çeşitli tedavi yöntemlerinden yararlanmayan, kullandıkları ilaçların yan etkilerini tolere edemeyen hastalara da botoks tedavisi önerilebiliyor.

Kaynak: Yeniçağ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.