Moldova ve Kazakistan Büyükelçileri Denizli'de

Moldova ve Kazakistan Büyükelçileri Denizli'de

Denizli Ticaret Odası (DTO), Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor’u ile Ekonomi Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita’yı ve Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’i misafir etti.

A+A-

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli iş dünyasının tekstil, tarım, inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri ile otomotiv sektörlerinden isimleri, Moldova Büyükelçisi ile buluşturdu. Büyükelçi Croitor’a, Moldova ile ticaret hacmini arttırmak istediklerini söyledi. Croitor ise, büyükelçilik görevine başladıktan sonra Türkiye’de ilk defa Denizli’yi ziyaret ettiğini anlatarak, Başkan Erdoğan’ın sunumundan, Denizli’nin güçlü bir potansiyeli olduğunu gördüğünü, bunu Moldova’ya da yansıtması için çalışacaklarını söyledi.

Denizli Ticaret Odası, Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor’u ile Ekonomi Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita’yı, Denizli’deki farklı sektörlerden 50 civarında isimle buluşturdu. DTO’da gerçekleşen görüşme öncesinde, Başkan Uğur Erdoğan, Büyükelçi Croitor ile Ekonomi Ticaret Müsteşarı Gheorghita’yı, başkanlık makamında kabul etti. İkili değerlendirme sonrasında ise, toplantı salonuna geçildi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “MOLDOVA’YI TANIYAN İLK ÜLKE, TÜRKİYE!”

Başkan Erdoğan, burada öncelikle Denizli ile ilgili bilgi verdi. Denizli'nin, tarih ve turizm zengini olduğunu, eğitim, sağlık, sanayi ve tarım şehri olarak bilindiğini anlattı. Denizli olarak, Moldova ile ticaret hacmini arttırmak için çalışacaklarını ifade etti. Başkan Erdoğan, “Denizli’den Moldova’ya ihracatımız, 12 milyon 709 bin 498 Dolar. İhracatımız, 2015’teki 755 bin 698 Dolar’dan buralara kadar geldi. 2018’de bir önceki yıla göre ikiye katladı; 5,5 milyon Dolar’dan 11 milyon Dolar’a kadar çıktı. Denizli olarak, Moldova’ya ihracatımızda en önemli kalemimiz ise, demir ve demir dışı metaller ile adi metaller. İkinci olarak da hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ile tekstil ve konfeksiyon ürünleri. Denizli olarak, daha çok çalışarak, ülkemizin Moldova ile 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefine katkı sağlamak istiyoruz. Moldova’yı ilk tanıyan ülke de Türkiye! Bu dostluğun artarak sonsuza dek sürmesini istiyoruz.” dedi.

BÜYÜKELÇİ CROİTOR: “TÜRKİYE’DE, İLK DEFA DENİZLİ’YE GELDİK”

Yatırımcılara seslenen Büyükelçi Croitor ise, Ankara’da göreve başladıktan sonra Türkiye’de ilk defa Denizli’yi ziyaret ettiğini belirterek, “Büyükelçilik olarak, önce Denizli’ye gelmeyi kararlaştırdık. Sizin, büyük ve güçlü bir potansiyeliniz var. Beraber, çok iş yapabiliriz. Moldova’ya kimlikle gelmeniz yeterli. Bundan sonra 7 gün 24 saat yanınızdayım.” dedi.

CROİTOR: “BEN GAGAVUZ TÜRKÜYÜM; KENDİ DİLİMDE SİZE SESLENECEĞİM”

Kendisi de bir Gagavuz Türk’ü olan ve konuşmasını Türkçe yapan Croitor, Türkiye ve Moldova arasında stratejik anlaşmalar olduğunu da hatırlattı. Büyükelçi Croitor, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkanlarımız, çok iyi anlaşıyorlar. Ticaret hacmimizi, 500 milyon Dolar’dan 1 milyar Dolar’a çıkarmak için hedef belirlediler. Biz de bunun için buradayız. Bizim ülkemiz, çok daha küçük ancak, Avrupa’nın göbeğindeyiz. Avrupa Birliği ülkeleri ve eski Sovyet ülkeleriyle, serbest ticaret anlaşmalarımız var. Sizleri Moldova’ya davet ediyoruz; sizler sayesinde halkımıza iş vermek istiyoruz. Sovyetler Birliği zamanında, Moldova en önemli ülkeydi. Sebze ve meyveleri temin ettiğimiz için, birliğin bahçesi sayılırdık. Şimdi, bize yatırımcı lazım. Ülkemize fabrika kurduğunuz zaman, Avrupa’ya ve Eski Sovyet Birliği devletlerine ticaretinizi sıfır vergi ile yapıyorsunuz.”

EKONOMİ TİCARET MÜSTEŞARI, MOLDOVA’DAKİ İŞ BİRLİĞİ İMKANLARINI ANLATTI

Konuşmaların ardından, Moldova Cumhuriyeti Ekonomi Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita, Moldova hakkında detaylı bilgiler verdiği bir sunum gerçekleştirdi. Sonra da soru cevap bölümüne geçildi.

EL İŞ GAGAVUZ HALISI TAKDİM ETTİ

Ziyaret sonunda ise Başkan Erdoğan, Büyükelçi Croitor’a Denizli horozu figürü hediye etti. Croitor da, Başkan Erdoğan’a ülkelerine has el işi mini halı takdim etti.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ı ziyaret etti.

Konuğuna Denizli ve Denizli Ticaret Odası hakkında bilgi veren Başkan Erdoğan, Denizli’nin, “tekstilin anavatanı” olduğunu söyledi. Başkan Erdoğan, “Ülkemizden ihraç edilen havlunun %70’i ile bornozun %63’ü, Denizli’mizde üretiliyor. Denizli’miz aynı zamanda, Ege Bölgesi’nde tarımın merkezidir. Modern sera ve işletmelerinin bulunduğu tarım ve hayvancılığın yanı sıra kuruyemiş sektöründeki yatırımlarıyla bölgesinde dikkat çeken bir yerdir. Denizli’miz, Türkiye’de en büyük 2’nci doğal taş havzasıdır. Mermer ve traverteniyle, Amerika’dan Avustralya'ya kadar çok büyük bir coğrafyada, dünyanın en büyük kentlerine girmiştir. Denizli’miz hem sektörel dağılımı hem de altyapı ve ulaşım olanaklarıyla, yatırım için son derece önemli bir yerdir. Yabancı sermayeli şirket sayımız, şu an 169. Bu şirketlerin %40’ı, Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kuruldu. Şehrimizdeki iş insanları, yabancılarla iş birliği ve ortaklık yapma konusunda önemli bir birikim ile kültüre sahiptir.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ’NİN EN FAZLA İTHALATI KAZAKİSTAN’DAN”

Denizli’nin en fazla ithalatını Kazakistan’dan gerçekleştirdiğini de anlatan Erdoğan, “Şehrimiz, Kazakistan’dan 315 milyon 92 bin 463 Dolar’lık ithalat yapmaktadır. Bu da toplam ithalatının %22’lik kısmını oluşturmaktadır.” diye konuştu. İki dost ülkenin ticari bağının geliştirilip güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu da vurguladı.

BÜYÜKELÇİ SAPARBEKULY: “KAZAKİSTAN İLE TÜRKİYE TİCARET HACMİ, 3.2 MİLYAR DOLAR”

Türkiye’deki iş adamlarının Kazakistan’ı tanımaları ve yeni ticari iş birliklerine aracı olmak için Denizli’ye geldiklerini ifade eden Büyükelçi Saparbekuly, “Çok uzun zaman birbirimizden uzak kalmışız ancak, son 30 yılda kardeşliğimizi pekiştirmeye çalışıyoruz. Kazakistan ile Türkiye, birbirini stratejik ortak olarak görüyor. Ticaret hacmimiz, geçen yıl 3,2 milyar Dolar’a ulaştı. Dinimiz, tarihimiz, örf ve adetlerimiz bir. Önemli olan bunu ticarete de yansıtabilmek.” dedi.

KAZAKİSTAN’IN İHRACATININ %15'İ, DENİZLİ’YE

Denizli’nin Kazakistan’dan en çok ithalat yapan şehir olduğunu da dile getiren Büyükelçi Saparbekuly, “Bizim neredeyse ihracatımızın yüzde 15'i, Denizli’ye. Bu da güzel bir durum. Tekstilde, Kazakistan önemli bir bölge. Kazakistan ile Türkiye arasında kültürel, beşerî ve eğitim alanında iş birliği var. Ama daha çok çalışmamız gerekiyor. Kazakistan Devleti olarak kendi kardeş yatırımcılarımız ülkemize gelsin istiyoruz. Biz, her türlü desteği sağlamaya da hazırız.” diye konuştu.      

Büyükelçi Saparbekuly’e, ziyaretinde Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (AYSİAD) Başkanı Mahmut Catlık ve derneğin yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti.

DENİZLİ HOROZU HEDİYE ETTİ

Görüşmenin sonunda Büyükelçi Saparbekuly, Başkan Erdoğan’a ziyaretin anısına Nursultan Nazarbayev’i anlatan kitaplar; Başkan Erdoğan ise Saparbekuly ile EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren’e, “Denizli horozu” figürü hediye etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.