Otizm'e Sürdürülebilir  Destek İçin İlk Adım

Otizm'e Sürdürülebilir Destek İçin İlk Adım

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın destekleri ile hayata geçirilen ve Türkiye’nin ilk otizm dostu üniversitesi kimliğine sahip olmayı başaran girişimi başlatan adım Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantı ile atılm

A+A-

Türkiye’nin ilk Otizm Dostu Üniversitesi olan Pamukkale Üniversitesi’nde,  Denizli Otizm Derneği ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımları ile yapılan toplantıda, üniversitenin ‘Otizm Eylem Planı’ kapsamındaki yol haritası çıkarıldı ve amaçlanan çalışmaların Denizli ilinde hayata geçirilebilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Duru’nun başkanlık ettiği toplantıda konuşan Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç, bu anlamlı girişimin hayat bulmasında desteklerini her zaman yanlarında hissettikleri Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a teşekkür etti ve Pamukkale Üniversitesi’nin sahip olduğu birikimi, özel çocuklarımızın ve de ailelerimizin yararına olacak şekilde harekete geçirilmiş olmasını son derece anlamlı ve mutluluk verici bulduğunu dile getirdi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç’in imzalamış olduğu işbirliği protokolü kapsamında Özel Eğitim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi bölümlerinde çalışan PAÜ akademisyenleri ve Denizli Otizm Derneği yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda; öğretmenler, öğrenciler ve veliler olmak üzere üç farklı hedef kitleye yönelik yapılacak çalışmalar da konuşuldu.

Amaç Sürdürülebilir Destek ve İnsan Kaynağı

Otizmli bireylerin ailelerine yönelik sürdürülebilir bir aile destek hizmeti uygulaması oluşturulması gerekliliğine dikkatleri çeken Prof. Dr. Erdinç Duru,  Denizli Otizm Derneği’nin farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların arasına normal gelişim özellikleri gösteren çocukların katılmasını kapsayan ‘Tersine Bütünleştirme Yaz Okulu Programı’na katılan öğrencilerin velilerine psikolojik destek vereceklerini dile getirdi.

Otizmli bireylerin toplum ile bütünleşmesinin ilk adımının aileyi desteklemekten geçtiğinin altını çizen Prof. Dr. Duru, üniversite olarak farkındalık oluşturmanın yanında otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatlarına dokunacak projeler yapmak istediklerini de söyledi. Toplantıda velilere yönelik çalışmaların farkındalık oluşturma ve beceri geliştirme amaçlı psiko-eğitim grupları ve velilerin tecrübelerini paylaşacağı yaşantısal grup çalışmaları biçiminde yapılmasına karar verildi.

Toplantıda öğretmenlere yönelik yapılacak çalışmalar da konuşuldu. Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçilip, sınıflarında kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programları yapılandırılmasının mühim olduğuna dikkatler çekildi. Tek bir oturumdan oluşan seminerlerden ziyade, öğretmenlerin ihtiyaçlarına dayalı olarak yapılandırılmış çok oturumlu programların sunulması ile alakalı Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği talebinde bulunulması görüşü ağırlık kazandı.

Toplantıda bir diğer gündem de otizmli çocuklar ve ailelerine kapsayan sürdürülebilir insan kaynağının oluşturulmasına ile alakalı tavsiyeler oldu. Bu amaçla Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği anabilim dallarında ve Çocuk Gelişimi bölümlerinde öğrenim gören gönüllü öğrencilerden oluşturulacak gruplara eğitim verilmesine kararlaştırıldı. Prof. Dr. Erdinç Duru, amaçlanan programların hem özel çocuklarımıza ve ailelerine yönelik sürdürülebilir insan kaynağı oluşturulabileceğini, hem de öğretmenlere yeni bir istihdam alanı yaratılabileceğini dile getirdi.

Toplantıda bunun yanında, otizmli çocuklara yönelik olarak yapılacak çalışmalara; resim, müzik ve spor alanlarından akademisyenlerin de katılmasının Denizli Otizm Eylem Planı’na katkı yapacağı belirtildi.

Otizm Dostu Üniversite’den Otizm Dostu Kent Kimliğine Doğru

Otizm farkındalık ayı olan Nisan ayı boyunca, Denizli Otizm Derneği’nin de katkıları ile Pamukkale Üniversitesi’nde pek çok etkinliğin yapılacağını dile getiren Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Duru, Otizm Farkındalık Etkinlikleri’ne yönelik katkılarından ötürü Eğitim Fakültesi’nin değerli öğretim üyelerine ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu ile Genç Eğitimciler Topluluğunda aktif görev üstlenen öğrencilere teşekkür etti.  Prof. Dr. Duru, 14 Nisan Cumartesi günü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın bizzat katılacağı etkinliklere, üniversitemiz öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin yanı sıra, özel çocuklarımız ve aileleri ile beraber tüm Denizli halkımız davetli olduğunu dile getirdi. 

 

Otizm Farkındalık Etkinlikleri Kapsamındaki Program Takvimi:

10 Nisan Salı Saat 14.00

“Hayal Ortağı Arıyoruz: Fark et! Destek ver! Güçlendir!”, Konferans, Katılımcılar: Dudu Karaman Dinç, Burcu Bilik, Şükrü Çarkıt, Nuray Kazak - Eğitim Fakültesi-Engin Aksel Konferans Salonu.

11 Nisan Çarşamba Saat 20.30

“Temple Grandin”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.  

12 Nisan Perşembe Saat 20.30

“Benim Adım Khan”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.  

13 Nisan Cuma Saat 20.30

“Okyanus Cenneti”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi-15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.  

14 Nisan Cumartesi Saat 15.00

“Uçurtma Şenliği” ve “Tişört Boyama” etkinlikleri, Yer: Rektörlük Karşısı Çim Alan.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.