PAÜ'de Tarih Kokan Bir Söyleşi

PAÜ'de Tarih Kokan Bir Söyleşi

Yazar Gürsel Korat Pamukkale Üniversitesinde öğrenciler ile bir araya geldi.

A+A-

Pamukkale Üniversitesi’nin TÜBİTAK 1001 “Bir Adım da Biz Atalım Okuyalım Paylaşalım Okutalım ve Yayalım” projesi çerçevesinde öğrenciler ile buluşan Yazar Gürsel Korat, 1800’lü senelerde, içerisine Kapadokya’yı da alan; Kula, Ereğli, Tokat ve Elbistan hattında bulunan bölgede Yunan alfabesi ile yazılmış Türkçe anıt taşlara rastlandığını ifade etti.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’nda yapılan söyleşiye, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılımda bulunurken Usta Yazar Gürsel Korat, yazarlık mesleğinin zorluklarını, roman yazımında hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiği ve kendi eserlerini yazarken hazırlık aşamalarında ne gibi araştırma çalışmalarının içine girdiğinden bahsetti.

Okuyucuların eserleri okurken yazarı çok kolay bir biçimde eleştirebileceğini vurgularken bilhassa roman yazarı olmak isteyen kişilerin romanlarında insanlar ile alakalı bir şeyleri keşfetmeleri gerektiğini ifade etti.

METİNLERİ GÖSTERDİ

Roman yazmanın “amatör tarihçilik” olmadığını da belirten Korat, romanın yazılmış olduğu coğrafyanın dili ve tarihini içinde barındırması gerektiğini söyledi. İlk romanı olan “Zaman Yeli” nin araştırma aşamalarında başından geçenleri konuklar ile paylaşan Gürsel Korat, araştırmaları neticesinde romanda olayların geçtiği yer olan Kapadokya bölgesinde üstlerinde Yunan alfabesi ile yazılmış Türkçe metinler ile karşılaştığını söyledi.

Sunumunda bu taşlarda yazılı olan metinlerden örnekler sunan Korat, bu coğrafyada Türk ve Rumların dil yönünden de karşılıklı etkileşim halinde olduğu neticesinde vardığını dile getirdi.

Araştırmalarının neticelerini doğrudan romanına aktarmadığını da söyleyen Usta Yazar Gürsel Korat, amacının toplumsal tarih değil, karakter ve insan öyküsü anlatmak olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.