Sahibinden İkinci El Araba Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Sahibinden İkinci El Araba Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

İkinci el araba fiyatları, 3 yaşına kadar sıfır araba fiyatından doğrudan etkilenir.

A+A-

İkinci el araba fiyatları aracın piyasa değerinden çok bağımsız değildir. Aracın satılabilmesi için aynı model ve yaştaki arabaların piyasa değeri mutlaka göz önünde bulundurulur. Bundan sonra aracın kilometresi, kazalı olup olmaması gibi etmenlere göre fiyat revize edilir.

İkinci el araba fiyatları, 3 yaşına kadar sıfır araba fiyatından doğrudan etkilenir. Aracın yaşı büyüdükten, sıfır aracın satış fiyatının etkisi azalmaya başlar. Örneğin 1 yaşında bir araç, aynı modelin o anki satış fiyatının %15-%20 azına satılabilir. Döviz kuru, indirimler, KDV düzenlemeleri gibi sıfır araç fiyatlarını etkileyen değişiklikler, ikinci el araba fiyatlarını da etkileyecektir.

Ortalama piyasa değeri belirlendikten sonra sıra aracın değerini düşüren diğer etmenlerin hesaplanmasına gelir. İkinci el arabanın kaç kilometrede olduğu, yaşı, kazaya karışması ve ekspertiz raporunda tespit edilecek kusurlar aracın değerini düşünür. Boya ve hava yastığının açılmış olması gibi etmenler aracın kazalı olabileceğine ve önemli aksamlarının bundan etkilenmiş olabileceğine işaret eder.

Aracın herhangi bir kazaya karıştığını gösteren sigorta raporları ya da boya veya parça değişikliğini işaret eden ipuçları yoksa, sahibinden araba fiyatı daha az değer kaybedecektir. Eğer araç navigasyon cihazı, deri koltuk gibi ekstra donanımlara sahipse bunlar aracın değerini arttıracaktır.

Sahibinden ikinci el araba almak, fiyat açısından daha karlıdır. Kurumsal firmalar verdikleri ekspertiz, barındırma ve benzeri hizmetler karşılığında para alır ve doğal olarak bu meblağı arabanın satış fiyatı üzerine eklerler. Elbette kurumsal firmalar ile çalışmanın çeşitli avantajları vardır ancak bu avantajlar fiyatı arttır. Sahibinden satılık araçlarda ise araç sahibinin arabayı elinden ne kadar hızlı çıkartmak istediğine bağlı indirimler olabilir. Acilen paraya ihtiyacı olan bir araç sahibi, ikinci el araba satarken, aracın hızlı satılmasını sağlayacak indirimler yapabilir.

Bugün piyasada fiyatları 9 bin TL ile 2 Milyon TL arasında değişen, birbirinden farklı ikinci el araba seçenekleri mevcut. Ancak arabayı uygun bir fiyata satın almak, ya da arabanızı ederine satmak istiyorsanız derinlemesine araştırma yapmak, çeşitli yerlerden fiyat alarak karşılaştırmak şart.

Birbirinden farklı ikinci el arabalara da internet üzerinden farklı sitelerden bakmakta yardımcı olacaktır. Tek siteden değil birden fazla 2.el araba seri ilan sitesinden bakılabilir. Bunlardan biride 2elarabam.com sitesidir.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.