Sen Çok Yaşa Azerbaycan

Sen Çok Yaşa Azerbaycan

Kardeş ülke Azerbaycan 28 Mayıs Cumhuriyet Günü'nde 96. kuruluş yıldönümünü kutluyor...

A+A-

Azerbaycan Cumhuriyeti, yüksek milli bir ideal sahibi olan fedakâr bir ulusun yorulmak bilmeyen gayretlerinin parlak bir ürünüdür. Uzun dönem Rusya'nın sömürgesi altında kalan, fakat her zaman özgürlüğe, bağımsızlığa kavuşmak için mücadele eden Azerbaycan halkı bunun karşılığını da aldı.

 

20. yüzyıl tarihe yalnız bilim, teknoloji yüzyılı olarak değil, aynı zamanda milli uyanış, halkların sömürgeden kurtulması ve milli devletçiliğin yaranması yüzyılı olarak da dahil oldu. Rusya'da 1917 yılında yaşanmış devrim sonucu Rusya'da Romanovlar hanedanı yönetimine sön verildi. Sonuç olarak Rusya İmparatorluğu dağıltıldı. Halklar kendi kaderini kendileri belirlemeli oldular. Bu fırsatı kullanarak 28 mayıs 1918 yılında Azerbaycan'ın milli düşünceli evlatları Azerbaycan Halk Cumhuriyetini ilan ettiler.

 

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti yalnız Azerbaycan'da değil tüm Doğu'da ilk demokratik cumhuriyet oldu. Azerbaycan'ın üç renkli bayrağı Türkçülük, İslamcılık ve Avrupalılaşma birliğini içeriyordu.

 

28 Mayıs 1918 nesillerin tahayyül ettiği ve ecdadımızın uğrunda seve seve can verdiği Azerbaycan’da Cumhuriyet idealinin gerçekleştiği tarihi bir gündür. Her 28 Mayıs gününde Azerbaycan’ın Rus zincirini kırdığı bu tarihi günde Azerbaycan istiklali uğrunda canını ve kanını esirgemeyen Kafkas İslam Ordusu’nun ve Anadolu’nun kahraman Mehmetçik’leri hürmet ve saygı ile daima anılmakta ve anılacaktır. Azerbaycan Türklerin onların anısını şehitlikler ve haklarında yazılan destan, şiir ve hikayelerle yaşatmaktadır.

 

28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyetinin yoktan var olmadığının, dünya üzerindeki belirgin tarihi geçmişi ve coğrafyası ile, dünya medeniyetine, kültürüne yaptığı katkılarla, egemen ulus kimliğine sahip olmanın sonucudur ve simgesidir. Azerbaycan Cumhuriyeti Sovyetler Birliğinin dağılması ile tekrar binlerce şehit vererek tekrar bağımsızlığa kavuştu. Bu gün üç renkli ay yıldızlı Azerbaycan bayrağı tekrar Azerbaycan semalarında dalgalanmaktadır.

 

1989'da Rusya'da başlayan Glasnost ve Prestroika politikası ile Kuzey Azerbaycan'da maddi ve manevi değerlere dönüş başladı. Ermenilere verilen bölgeleri geri almak için ayaklanmalar oldu. 1990'da bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyetine giren Kızılordu, ülkeyi baştan başa kana buladı.

 

Sovyetler Birliği, bir süre bağımsızlığını ilan etmeye çalışan cumhuriyetlerine karşı baskısını sürdürdü ise de, Ağustos 1991'de Azerbaycan, Letonya, Estonya ve Litvanya bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bunları diğer Türk devletleri takip etti. Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ yüzünden çıkan savaş devam etmektedir. 1992 ortalarında yapılan seçimleri kazanan Halk Cephesi lideri Ebulfeyz Elçibey devlet başkanı oldu. Bu vesileyle Başbuğ Türkeş'le de çok olumlu ilişkiler kuran ve hayatını Azerbaycan'ın bağımsızlığına adayan, başkentimiz Ankara'da vefat eden Elçibeyî rahmet ve saygıyla anıyoruz...

 

Cumhuriyet Günü Azerbaycan'da 1990 yılından itibaren bayram olarak kutlanıyor. Bizler de Akishaber ailesi olarak bir millet, iki devlet diyerek kardeş Azerbaycan'ın kuruluş yıldönümünü kutluyor, barış içerisinde uzun ömürlü bir gelecek temenni ediyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.