Tekstil Sektöründe Hammadde Krizi Büyüyor

Tekstil Sektöründe Hammadde Krizi Büyüyor

Denizli İYİ Parti İl Başkanı Raziye Akışık bu defa da tekstilcilerin sorunlarını gündeme getirdi.

A+A-

Buldanlı olan Akışık, ‘Tekstille doğduk, tekstilin hep içinde olduk. Hammaddemiz olan pamuk ipliği hiç bu kadar erişilmez olmadı. Ekilen pamuk ihtiyacımızın 4’te 1’ini karşılayamıyor. Bu soruna çare olmak devlet olarak sizin elinizde” diye konuştu.

İYİ Parti İl Başkanı Raziye Akışık bu kez tekstilciler ile yaptığı görüşmelerin ardından bir açıklama yaptı. Kendisi de Buldanlı olan ve tekstilin içinde büyüyen Akışık tekstil sektöründe ki hammadde krizinin boyutunun ne denli büyük olduğunu tekstilcilerden dinledi. Tekstilcilerle yaptığı görüşmenin ardından krizin daha fazla büyümeden çözülmesini dileyen Akışık, “Giderek büyüyen hammadde sorununa çare bulunmazsa ihracat yapan firmaların işi daha da zor hale geleceğini tahmin edebiliyoruz. Pamuk ipliğinin dünya pazarlarında artık daha stratejik hale gelmesi, önceden pamuk alınan Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan gibi ülkelerin Türkiye’ye pamuk ithalatını durdurması sonucunda ipliğin fiyatının %40 artması ve artmaya devam etmesi dış piyasaya iş yapan tekstilcileri artık zorluyor.

Pamuk Üretimi Desteklenmeli

Pandemi döneminde Avrupa pazarını Çin ve Hindistan’ın elinden almayı başarmışken, tedarik sorunu yaşamak hem şehrimizdeki firmalara hem de ülkemiz ekonomisine zarar veriyor. Bir an önce tarım alanında stratejik planlar yapılıp pamuk üretimi desteklenmeli. Türkiye’nin tarım alanında kendi kendine yetebilen ülkeler arasında olabildiğini, toprağa ne eksen yetiştiğini biliyoruz. Bu nedenle bir an önce çiftçiye olan destekler gözden geçirilmeli, pamuk üreticisinin tekrar pamuk ekimini yapabilmesi sağlanmalıdır. İvedi bir şekilde bu yatırımların yapılmasının ardından hem ülkemiz hem de şehrimiz rahat bir nefes alır bu sorunlar bir daha konuşmamak üzere rafa kaldırırız.

Tekstil kenti Denizli’de hammadde krizinin yol açacağı delik, tekstil işçilerini de etkileyecek. Denizli’nin neredeyse %60’ı tekstilden ekmek yiyor. Zaten kötü olan tekstil işçisinin durumları daha da kötüye sürüklenecektir. Firmaların üretim kapasitesini iplik nedeniyle kısması, ihracat yapamaması demek tekstil kenti olan Denizli ekonomisine darbe vuracaktır. Zor günler geçiren firmalara destek olunması gerekiyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.