Türbe Bakım Bekliyor

Türbe Bakım Bekliyor

Samsun'un Terme İlçesi’nin Dibekli Mahallesinde  Cüneyd-i Bağdadi Türbesi bakım bekliyor.

A+A-

Dibekli Mahallesinde   bulunan Cüneyd-i Bağdadi  türbesi  çatılarından  içerisine yağmur damlaları    akıyor.İl dışından gelen yabancıların  türbe içerisinde   halıların ıslanması  vatandaşı üzüyor. Yeniden bakıma ihtiyaç duyan türbenin en kısa süre içerisinde olması gereken görünüme kavuşması gerekiyor.

CİNİ BAĞDAT(CÜNEYD-İ BAĞDAD) TÜRBESİ

Terme İlçesi’nin Dibekli Mahallesinde  Cüneyd-i Bağdadi Türbesi’nin adı halk ağzında Cini Bağdat’a dönüşmüştür. Türbeye ilişkin söylence şöyledir. İslam ordularıyla Samsun önlerine gelen Cüneyd adlı yiğit, düzlükte savaşırken kolunu yitirir. Savaşa savaşa bir tepede şehit düşer. Kolunun ve bedeninin düştüğü yerlere birer türbe yaptırılır. Daha sonra kol, gövdenin yanına gömülür, ama ertesi gün kolun eski yerine döndüğü görülür.

Asıl adı Ebü’l-Kâsım olan Cüneyd-i Bağdadi, İslam tarihinin en önemli evliyalarından biridir. Kendisi Cin Bağdad ismi ile de bilinmektedir. Samsun’un Terme ilçesindeki Dibekli Mahallesinde  yer alan türbeye bu evliyanın adı konmuştur. Bu alanda biri aşağıda biri de yukarı düzlükte bulunan iki adet türbe bulunmaktadır. Türbelerin yapı olarak basit bir planı vardır ve dikkat çeken, sanatsal değeri var diyebileceğimiz bir özelliği yoktur. Manevi açıdan kıymeti olan, insanların buraya gelip dualar ettiği, dilekte bulunduğu, burada yatan evliyayı ziyaret ettiği bir türbedir.

Ali Yazan /Ordu /Akis Haber 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.