
Türkiye 'hocaların hocası'na veda etti
78 yaşında hayata gözlerini yuman Türkiye'nin dünyaca ünlü tarihçisi Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Fatih Camii'nde on binlerin katıldığı tarihi bir törenle son yolculuğuna uğurlandı
Kaleme aldığı eserler, yetiştirdiği nesiller ve "tarihi halka sevdiren bilge" kimliğiyle Türkiye'nin hafızasına kazınan Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul'da mahşeri bir kalabalığın dualarıyla ebediyete uğurlandı. 13 Mart Cuma günü tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat eden "Hocaların Hocası" için tarihi Fatih Camii'nde devlet ve milletin omuz omuza verdiği görkemli bir cenaze töreni düzenlendi. Ortaylı, düzenlenen cenaze töreninin ardından tekbirler eşliğinde taşındığı Fatih Camisi haziresinde toprağa verildi.

Tören için sabahın erken saatlerinden itibaren Fatih Camii'ne akın eden binlerce vatandaş, avluya sığmayarak sokaklara taştı. İstanbul Emniyeti bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken, İtfaiye ve Büyük Karaman caddeleri başta olmak üzere camiye çıkan 10'dan fazla ana arter trafiğe kapatıldı. Saat 15.00 sularında cami avlusuna getirilen Ortaylı'nın naaşı, sevenlerinin elleri üzerinde musalla taşına konuldu. Babasının tabutu başında taziyeleri kabul eden Tuna Ortaylı Kazıcı'yı, yakınları ve devlet erkanı teskin etti.

SİYASET, BİLİM VE SANAT DÜNYASI TEK YÜREK
Tarihin ulu çınarına veda etmek için Fatih Camii'nde bir araya gelen isimler, Ortaylı'nın toplumun her kesimini nasıl birleştirdiğinin en net fotoğrafıydı. Törene; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, eski Başbakan Binali Yıldırım, Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Lideri Müsavat Dervişoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MSÜ Rektörü Erhan Afyoncu ve Emekli Orgeneral Cihat Yaycı gibi çok sayıda devlet adamı, asker ve akademisyen katıldı. Sanat dünyasından Erdal Özyağcılar, Halil Ergün, Erol Evgin ve Wilma Elles gibi ünlü isimler de ustayı bu son gününde yalnız bırakmadı.

VALİ GÜL'DEN 'ÇİNİ MÜZESİ' MÜJDESİ: "VASİYETİ KABUL EDİYORUZ"
Törende bir konuşma yapan İstanbul Valisi Davut Gül, Ortaylı'nın sadece geçmişi değil, İstanbul'un geleceğini de dert edinen bir aydın olduğunu vurguladı. Vali Gül, vefatından 3-4 ay önce kendisini ziyaret eden Ortaylı ile aralarında geçen diyaloğu şu sözlerle paylaştı: "Hocamız her zamanki neşesiyle ziyaretimize geldi. 'Hocam İstanbul'da eksik gördüğünüz bir şey var mı?' diye sorduğumda, 'Bir çini müzesi olursa çok iyi olur' dedi. Biz bunu hocamızın bir vasiyeti olarak kabul ediyoruz. Görev süremiz içinde İstanbul'a yakışır bir çini müzesi kazandıracağız."

KÜLTÜR BAKANLIĞI MİRASINA SAHİP ÇIKACAK
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ortaylı'nın uluslararası alanda Türk tarihçiliğini gururla temsil ettiğini belirterek, 2006 Lazio, 2007 Puşkin ve 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi hocanın hatırasını yaşatmanın devletin boynunun borcu olduğunu ifade etti. Bakan Ersoy, "Bu tarz bilim insanları çok sık gelmiyor. Bize düşen, onun topluma kazandırdığı bu kültüre ve sanata sahip çıkıp gelecek nesillere aktarmaktır" dedi.
"KİTAP YAZMADI, BİR NESİL YETİŞTİRDİ"
Ortaylı'nın entelektüel birikiminin yanı sıra bir "vatan sevdalısı" olduğuna dikkat çeken Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, hocanın özellikle Ermeni meselesinde uluslararası arenada Türkiye'yi nasıl savunduğunu anlattı. Ömer Çelik, Ortaylı'yı "Allame-i küll" (kapsamlı ve büyük alim) sıfatıyla tanımlayarak, "Milletimiz kendi değerine sahip çıkanın kıymetini biliyor" dedi.

Ortaylı için ilk tören görev yaptığı Galatasaray Üniversitesi'nde yapıldı
Cenazeye katılan engelli bir vatandaş olan Eyüpcan Demir'in sözleri ise kalabalığın hislerine tercüman oldu: "Bazı insanlar kitap yazmaz, bir nesli yetiştirir. İlber Hoca tarihi sevdiren, düşünmeyi öğreten bir çınardı. Ben cesaretimi ondan alırdım."

KIRIM VE ÇANAKKALE TOPRAKLARIYLA SIRLANDI
Kılınan cenaze namazının ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın naaşı, Osmanlı tarihi üzerine yaptığı eşsiz çalışmaların ve Fatih Sultan Mehmet'e olan derin saygısının bir nişanesi olarak Cumhurbaşkanlığı kararıyla Fatih Camii Haziresi'ne götürüldü. Tekbirlikler ve dualar eşliğinde toprağa verilen büyük ustanın kabrine, ata yurdu Kırım'dan, tarih yazdığı Çanakkale ve Gelibolu'dan getirilen topraklar döküldü.
Ortaylı'nın naaşı, tekbirler ve dualar eşliğinde, omuzlarda taşındığı Fatih Camisi Haziresi'ne defnedildi.

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.