Üretim Sektörünü Şoke Eden Kararı Başkan Keçeci Değerlendirdi

Üretim Sektörünü Şoke Eden Kararı Başkan Keçeci Değerlendirdi

Dün BOTAŞ tarafından organize sanayi bölgelerine ve bazı büyük sanayicilere gönderilen yazı ile doğal gaz çekişinde %40 azaltmaya gidilmesi talimatı, üretim sektöründe şok etkisi yarattı.

A+A-

Akşam saatlerinde Enerji Bakanlığı’ndan yapıldığı belirtilen bir açıklama ile aynı kısıntının elektrikte de uygulanabileceği sinyali, sanayicileri uykusuz bıraktı.

Gelen şikayetler üzerine Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu gece geç saatlerde toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı sonrasında Yönetim Kurulu adına Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci tarafından aşağıdaki açıklama yapıldı:

 

Belirsiz ve sürekli artan maliyetler üzerinden zaten aylardan beri belli bir fedakârlığa katlanan sanayicilerimizin şimdi de arz cephesinde bir sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretimi, kalite problemini, özellikle ihracatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir.

Telafisi imkansız sonuçları ortaya çıkaracaktır

Bir yandan ihracata dayalı bir büyümeyi hedeflerken diğer yandan üretimin her şeyi enerji maliyetlerini artırarak sanayi üretimini aksatmak, sanayiciye ihtiyaç duyduğu enerjiyi verememek sanayici için dayanılır bir durum değildir. Son zamanlarda finansmana erişimde zorlanarak fahiş fiyatlara gelen ham maddesini bulmak ve satın almak için, ne pahasına olursa olsun ihracat pazarlarını ve müşterilerini kaybetmemek için her şeyini ortaya koyan sanayicimizi enerjisiz bırakmak, sanayiciyi kendi kaderine terk etmektir. Bu durum hem sanayimiz ve hem de ülkemiz açısından telafisi imkansız sonuçları ortaya çıkaracaktır.

Bir taraftan taahhütlerini yerine getirememekten dolayı ihracat pazarını kaybetme riski, bir taraftan eksilen üretimi ile zaten darda olan finansmanını denkleştirememek riski üretim sektörümüz için katlanılması zor risklerdir. Sanayi üretiminin enerjisiz kalması adeta elinin kolunun bağlanması gibi bir durumdur. Sanayici için en pahalı girdi olmayan enerjidir. Özellikle doğalgazın telafisi yoktur. Bu nedenle sanayici için bunu sağlaması gereken bir devlet için bu durum açıklanamayan mazeretlerden öteye gitmelidir. Devlet kanadında bulunan çözüm, biz sanayicilerin çok zor kazandığımız itibar ve güveni müşterilerimiz nezdinde kaybetmemize neden olacaktır ve bunun telafisi yoktur. Bu nedenle gerek Enerji Bakanlığı’nın gerekse BOTAŞ’ın enerji konusundaki sorunlara bir an önce çözüm bulmasını bizler Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak talep ediyoruz.

Doğalgazı ve elektriği olmayan sanayii nasıl yaşayacak? Sanayici şaşkın, sanayici yılgın, sanayici moralsiz ve sanayici ümidini kaybediyor. Ülke sanayicisi ayakta, ülke sanayicisi çözüm arıyor, ülke sanayicisi enerjisini arıyor. Üretim bir gecede değişebilecek bir yapı değildir. Bazı stratejik sektörlerimizin üretimi azaltması mümkün değil. Ama enerjiyi yönetemeyenler sadece ceza ve müeyyide gösteriyor. Çözüm nerede ve ne zaman bilen de söyleyen de yok. Bu sıkıntı gerçekten kalıcı mı geçici mi belirsiz, bir açıklama yapan yok; fakat sanayicinin aksine hareket etmesi halinde nasıl cezalandırılacağı oldukça açık. Bizim cezalara değil, üretmeye ihtiyacımız var. Bu nedenle oluşan enerji sıkıntısının faturasının sanayiciye kesilmesinden bir an önce vazgeçilmesini ve başka çözüm yollarına gidilmesini biz üretmek zorunda olan sanayiciler olarak ısrarla talep ediyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.