YANARDAĞ: AYM HUKUKSUZ GİDİŞATA DUR DEDİ

YANARDAĞ: AYM HUKUKSUZ GİDİŞATA DUR DEDİ

Şehit Gazi Sen Sağlık Mevzuattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yanardağ AYM 'nin %2 barajının iptali ile ilgili gündem değerlendirmesi yaptı.

A+A-

Basına yaptığı yazılı açıklamada Yanardağ:" AYM hukuksuz gidişata dur dedi. Gerekçeli kararın resmi gazetede yayımlanmasıyla birlikte eşitlik ve anayasal hukuk devreye girmiş oldu." dedi.

Yanardağ:' Bildiğiniz gibi Kamu Sendikaları Toplu Sözleşme ikramiyesinin kanuni dayanağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesidir. Bu maddeyle sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödenek tanımlanmıştır. Daha önce 3 ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesi 2024 yılında her ay maaşlar ile birlikte ödenmeye başlanmıştır.

Anayasa mahkemesi kararını irdelediğimizde;

Öncelikle Toplu Sözleşme ikramiyesiden faydalanabilmesi için kamu sendikalarının yüzde 2 baraj şartını iptal etti.

Böylelikle sendikalar ve üyeleri arasında ayrım yapılamayacağı hükme bağlandığı için yüzde 2 üye olma şartı hukuksuzluğu sona erdi.

Anayasa mahkemesi gerekçeli kararını açıkladığı için kararın uygulama tarihi ile ilgili belirsizlik ortadan kalktı.

2023 Tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 707 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu 538 TL tutarında ki ödeme iptal edildi.

AYM toplu sözleşme desteği ödemesine ilişkin hükmü iptal etmediği için tüm sendikalara üye olan kamu görevlilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında yaklaşık 190 TL toplu sözleşme desteği ödenmeye devam edilecek.

Anayasa mahkemesi kamu görevlilerinin beklediği hukuksuzluğa dur dedi. Bundan sonra yapılacak düzenlemelerin de sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla olmasını temenni ediyoruz..." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.