24 Haziran Hakkında Merak Edilenler

24 Haziran Hakkında Merak Edilenler

24 Haziran seçimlerinde ilk defa hem vekiller hem de cumhurbaşkanı seçilecek. Peki oylar nasıl kullanılacak ve sayılacak? İşte adım adım oy kullanma işlemleri…

A+A-

24 Haziran'da sandık başına gidildiğinde seçmene iki adet pusula ve tek zarf verilecek. Oy pusulalarından bir tanesi Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulasıysa milletvekili seçimi için olacak.


Cumhurbaşkanını belirleyecek olan oy pusulalarının üstünde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri varken, Milletvekili seçilecek pusulanın üstünde partilerin logosu ve isimleri yer alacak.

Her iki pusulanın da alt tarafından bulunan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılması lazım. Tercih işlemlerinden sonra iki oy pusulası da tek zarfın içine konulup sandığa atılacak.

OYLAR NASIL SAYILACAK?

Pusulada sadece tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılacak.

Pusulada sadece ittifaka mühür basılmışsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılacak.

Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılacak.

Pusulada mühür ittifak bölümünden taşacak biçimde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye yazılacak.

Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden fazla partiye mühür vurulduysa, o zaman bu oy ittifaka yazılacak ve ‘ittifak ortak oyları’ hanesinde değerlendirilecek.

SANDIĞA GİTMEDEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Öncelikle oy kullanacağınız yeri tespit edin. Elinize seçmen kağıdı ulaşmadıysa YSK’nın resmi sitesinden ya da E-devletten şahsi şifrenizle bunu öğrenebilirsiniz.

Sandığa giderken üzerinde TC numaranızın olduğu kimlik kartınızı ya da geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensubu mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı vb.  kimliğinizi ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi  unutmayın.

Oy kullanırken görevliye belgelerinizi verip oy kullandıktan sonra imzanızı atmayı unutmayın

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.