Akcan: Çallılar İçin Gövdemizi Taşın Altına Koyarız

Akcan: Çallılar İçin Gövdemizi Taşın Altına Koyarız

Denizli’ye bağlı Çal ilçesinde geçen sene Belediye, Ziraat Odası, muhtarlar ve bazı şarap firmaları buluşarak “Üzümde güçbirliği” oluşturuldu.

A+A-

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, geçen sene meydana getirilen güç birliği sayesine üzümlerin iyi fiyattan satıldığını, bu seneyse korona virüsü sebebi ile üzüme talebin azaldığını ifade etti. Akcan, “Biz, üzümün geçen yılki fiyatlarda satılması için mücadele ediyoruz. Ancak, kağıttan kaplanlık yapan bazı zavallılar; Siyasi rant elde etme adına provakatörlük yapıyor. Ucuz siyasi rantlara değil, Çal’ın ve üreticilerinin gerçek sorunlarına kafa yormalarını tavsiye ederim” dedi.

Türkiye’nin en önemli şaraplık üzüm üreticisi olan Çal’da gündem üzüm fiyatları. Alıcı firmalar bağlara girip hasada başladı. Çal Belediyesi öncülüğünde geçen yıl üzüm üreticileri için güçbirliği oluşturuldu ve üzümün değerinde satılması için alıcı firmalarla görüşüldü.  Sonuçta üretici de kazandı, fiyatta da istikrar sağlandı. Bu yıl ise, özellikle sosyal medya üzerinde üzüm fiyatlarıyla ilgili bazı siyasiler ve bazı kesimlerin karalama kampanyası başlattığını söyleyen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, hatta bu kesimlerin daha da ileriye giderek siyasi rant elde etme uğruna provakatörlük yaptığını söyledi.

ŞARAP FİRMALARI “ÜZÜM ALMAYACAĞIZ” BİLE DEDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Çal’ın Başkanı Fethi Akcan, konuyla ilgili şunları söyledi;

“Bu yıl fiyatları belirlemeden önce büyük alıcı firmalar ile görüştük. Bu isimler Türkiye’nin en büyük şarap üreticisi olan firmalardı. Koronavirüs nedeniyle otellerin kapalı olduğunu, turist gelmediğini, geçen yıl ürettikleri şarabın yüzde 70-80’nini satamadıklarını belirttiler. Doğal olarak bize üzüm almayacaklarını, alsalar da ucuza alacaklarını beyan ettiler.  Biz üretici mağdur olmasın diye günlerce bu firmaların yetkilileri ile görüşmeler yaptık. Dedik ki, o zaman geçen yılın fiyatlarından üzüm alın. Çal Garası 2.5, Sultaniye üzümü 2.5 TL’den alın dedik. Sonra Çal Garası’nda kuraklık nedeniyle bu yıl kalitenin biraz düşmesiyle 25 kuruş daha indirime gittik.

ALICILAR UCUZA ÜZÜM ALMAK İSTEDİ, BİZ DİRENDİK

“Bana yakın çevrem bile, ‘Başkan sen üzüm mü satıyorsun, bırak bu işleri’ diyor. Belediye başkanının tek görevi sadece belediye hizmetleri olmamalı. Benim en büyük amacım ilçemizin ekonomik girdisine daha çok katkı vermek. İnsanlar para kazansın istiyorum. Benim sözüm söz duruşum her zaman nettir. Onurlu ve yüksek mücadele azmiyle çalışmak için elimden geleni yapıyorum ve yapmaya da devam edeceğim.  Gerek sosyal medya üzerinden gerek kahvehane köşelerinde dedikodu yaparak şahsımı ve güçbirliği oluşumunu eleştirenlere sesleniyorum; Uzuz siyasi rantlara değil, Çal’ın ve Türkiye’nin gerçeklerine kafa yorun.  Böyle davranarak siyasi rant elde edilmez. Bizi eleştirenlere şunu diyorum; Keşke üzüme 5 TL fiyat verseler. Vermiyorlar. Piyasanın gerçekleri böyle. Üzümde taban fiyatı geçen yıllın fiyatlarıyla aynı. Bu bile başarıdır. Çünkü, koronavirüs nedeniyle üzüm alıcıları geçen 2.5 TL olan üzümü 1.3 ve 1.5 fiyatları arasında almak istediler. Bu duruma tamam mı deseydik. O zaman iyi mi olacaktık. Bizi eleştiren zihniyet büyük alıcılara mı hizmet ediyor? Kağıttan kaplanlık diye bir söz vardır. Kağıttan kaplanlık, tehdit gibi görünen ama özünde etkisiz olan ve direnemeyen yapıları tanımlamak için kullanılır. Maalesef Çal’da da kağıttan kaplanlık yapanlar var. Büyük üzüm alıcıları bu yıl geçen yıl ki fiyatlardan daha ucuza üzüm almak istedi, biz direndik. Geçen yıl istediğimiz fiyatları vermedikleri zaman kantarları kapatmıştık. Bu günleri unuttu mu kağıttan kaplanlar?”

Başkan Akcan, geçen yıla göre üreticilerin girdi maliyetlerinin arttığını sözlerine ekleyerek, üzümün bu yıl 2.5 TL değil, daha yüksek rakama satılması gerektiğini söyledi. Ancak, piyasa şartlarının ortada somut bir şekilde durduğunu kaydederek,  açıklamasını şu şekilde tamamladı;

ONLAR SERÇE PARMAĞINI BİLE TAŞIN ALTINA KOYAMAZ

“Ülkemiz ve tüm dünya zorlu bir dönemden geçiyor. Üretici ve alıcı firmalar beraber olsun, bu zor dönemi beraber atlatsın istedik. Biz, geçen yıl ki fiyatları korumaya çalışırken, ahlaksızca bizleri eleştirenler, neden üzümü daha pahalıya satmadığımızı söylüyor. Alan oldu da biz mi hayır dedik. Geçen yıl ısrarla Üzüm Üreticileri Birliği kuralım dedik kimse yanaşmadı. Örgütlenelim, kooperatifler kuralım dedik, kimse yanaşmadı. Şimdi bunlara yanaşmayan kesimler bizi eleştiriyor. Biz, Çallılar için gövdemizi taşın altına koyarız ama o kağıttan kaplanlık yapan provakatörler serçe parmağını bile taş altına koyamaz. Ayrıca, üzüm konusunda üzümle ilgisi olmayanlar daha çok konuşuyor. Üzüm fiyatlarını biz düşürmüşüz gibi algı yaratmaya çalışanlara sesleniyorum; Siz, zavallıca-kahpece eleştirmeye devam edin. Biz yolumuza devam edeceğiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanarak gelecekte birlik ve beraberliğimizi daha güçlü tesis etmek için çalışmaya devam. Üzümde yaşanan büyük provakasyonu değerli Çallı hemşehrilerim ve üzüm üreticilerimiz yakın da görecekler.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.