Çok fazla vaktimiz kalmadı! El Nino için tarih verildi

Çok fazla vaktimiz kalmadı! El Nino için tarih verildi

Türkiye soğuk havanın etkisi altına girmeye başladı. Kara kış kapıya dayandı. Kar yağışı ise başlamak üzere. Meteoroloji'den uyarılar peş peşe geliyor.

A+A-

Türkiye'de mevsimler tersine dönmeye başladı. Havalar soğudu kışlıklar yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı. Peki tam olarak kara kış ne zaman gelecek? Kar için hangi tarih işaret edildi? Bu kış nasıl geçecek? Uzmanlar yanıtladı. 

04-030718-snow-carroll-2e16d0ba-fill-735x490.jpg

EL NİNO KIŞI MI GELİYOR?

Hürriyet'te yer alan habere göre; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, son açıklamasında yazın yaşanan olağanüstü sıcaklar için şöyle demişti:

"Ülkemiz bu yaz 4-5 kez uzun soluklu sıcak hava dalgasına maruz kaldı. Yurdun bazı noktalarında ölçülen sıcaklık değerleri bu zamana kadarki en yüksek kayıt oldu. Bunun iki önemli sebebi var: Birincisi dünya genelinde yaşanan ortalama sıcaklıklar, 1850’li yıllardan bu yana en yüksek değerine ulaştı.

İkincisi de El Nino etkisi süreci daha da kuvvetlendirdi. Kuzeye doğru kayma eğilimi gösteren 'subtropikal kuşak', Kuzey Afrika üzerinden bölgemizdeki sıcak hava akışını artırdı. Bu etkiyi önümüzdeki yıllarda daha da çok göreceğiz. Nem olayı ve bunaltıcılık değerlendirilmesi ise biraz daha farklı şekilde açıklanabiliyor. Üzerimize gelen akışların nereden ve nasıl olduğuna bağlı olmakla birlikte, büyük su kaynaklarına yakınlık ve uzaklık da önemli bir faktör."

minnesota-snow-ap-ml-190208-hpmain-16x9-992.jpg

Yazı atlattık şimdi sırada kış var. Peki 'El Nino kışı' ne demek? El Nino kışı hakkında merak edilenler ve Türkiye’de öngörülenleri Meteoroloji Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan anlattı.

EL NİNO NEDİR?

Pasifik Okyanusu'ndaki normal koşullar altında, ticaret rüzgarları Ekvator boyunca doğudan batıya doğru eser ve okyanus üzerinde estiğinde sıcak suyu Güney Amerika'dan Asya'ya taşır. Taşınan sıcak suyun yerini okyanusun derinliklerindeki soğuk sular alır. Bu nedenle normalde ticaret rüzgarları sebebiyle Pasifik Okyanusu sıcaklıkları azalma eğilimindedir.

EL NİNO HANGİ KOŞULLARDA İLAN EDİLİR? 

El Nino sırasında ise ticaret rüzgarları zayıflar. Bu dönemde sıcak su, batıdan doğuya doğru itilir. Normalde sıcak su Ekvatoral Pasifik’in doğusundan uzaklaşması gerekirken, bu sefer sıcak su buraya taşındığı için deniz yüzey suyu sıcaklığı artar. Doğu Pasifik'teki deniz sıcaklıkları ortalamanın 0,5 °C üzerine çıktığında ise ‘El Nino’ ilan edilir.

Bu etki sadece deniz suyu sıcaklığının artmasıyla kalmaz, bütün dünyada hava şartlarında önemli değişiklikler olur.El Nino aralık ayında etkisini maksimuma çıkarır. Bu nedenle adına, Hz. İsa'ya ithafen İspanyolca olarak El Nino yani ‘küçük çocuk’ denmiştir.

kapak-154707.jpg

EL NİNO TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ?

Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi (NCAR) tarafından geliştirilen bir tahmin modeline göre, 1997-98 kışında El Nino koşullarının en şiddetlisi yaşandı. 1997-98 kışında yaşanan bu El Nino’ya ‘süper El Nino’ adı verildi. Bu tahmin modelleri, bu sene de benzer koşulların yaşanma ihtimalini ortaya koymuştur. Ancak bunun sadece bir model olduğunu unutmamak gerekir. Bu koşullar gerçekleşmeyebilir.

BU KIŞ NASIL GEÇECEK?

Peki, Türkiye'de bu dönem kış ayları nasıl geçecek? Ilıman ve hafif bir kış mı yaşayacağız yoksa mevsim normallerini mi yaşayacağız veya buz gibi soğuklara mı tanıklık edeceğiz? Sıcaklıkların yurdumuz genelinde 0,75 ile 1,5 derece kadar ortalamaların üzerinde olması bekleniyor. Ayrıca ülkemizde genel olarak aşırı hava olaylarının sayısında da artış olma ihtimali bulunuyor.

1649856630235-fgfg.jpg

 

HAVALAR BİR ANDA SOĞUYACAK

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada havaların aniden soğuyacağını açıkladı. Krem Ökten şu ifadeleri kullandı:

"20 - 30 Ekim arası Ülkemiz normallerden soğuk geçecek. 20 Ekim'e kadar ise gündüzler sıcak, geceler soğuk. Tam hastalık havası. Dikkatli olunmalı...

BU KIŞ KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

27-29 Ekim’de kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde, mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.