Denizli Türk Ocaklarından Ayasofya Açıklaması

Denizli Türk Ocaklarından Ayasofya Açıklaması

Türk Ocakları Denizli şube başkanı Prof. Dr. Turgut TOK Danıştay’ın Ayasofya kararı ile alakalı bir açıklamada bulundu.

A+A-

Tok yapmış olduğu açıklamasında “Ayasofya’nın, Fatih Sultan Mehmed Han’ın Vakfiyesinin gereği olarak tekrar camiye çevrilmesi hakkındaki “Danıştay Kararı”nı alkışlıyoruz.” Dedi ve açıklamasına şu ifadelerle devam etti.

Öncelikle belirtelim ki, tarihî Ayasofya mirasını gündelik siyasi tartışmaların dışında değerlendirmek, doğru olandır. 1934 yılında, dönemin şartlarında alınan karar üzerinden Cumhuriyet’in kurucusu ve İstanbul’un kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın eleştirilmesi kesinlikle tasvip edilemez.

Bugün Türkiye’yi, Ayasofya’nın yeniden cami olması dolayısıyla eleştiren devletlere ve uluslararası kuruluşlara hatırlatırız ki, Türk Devleti bağımsız ve egemen bir devlettir. Kendi topraklarındaki, dünya mirası sayılan değerlere sahip çıkmayı bilir.

Emanetimizdir

Ayasofya bizlere bir emanettir; o emaneti, İstanbul Fatihi’nin vasiyeti ve ufku istikametinde korumak ve gelecek kuşaklara devretmek, bizim için namus borcudur.

Türk milletine karşı tarihî korku ve nefretlerini gizlemekte zorlananlara, kendimizi beğendirmek mecburiyetinde değiliz. Bize düşen, tıpkı Fatih gibi, cihanşümul bir bakış açısı ile ülkemizi ve milletimizi yükseltmeye çalışmaktır. Ayasofya’nın tekrar cami olması, manevi açıdan çok değerlidir. Ama asıl önemli olan, bu maneviyata layık bir şekilde dünyadaki güç ve itibarımızı arttırmaktır.

Ayasofya Camisi’nin tekrar hizmete girmesinin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan dileriz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.