Disleksi Derneğinden ÖSYM'ye Dava

Disleksi Derneğinden ÖSYM'ye Dava

Denizli Disleksi Derneği, 2015 yılında üniversite giriş sınavlarında disleksi tanısı konmuş adaylara okutman ve ek süre vermeyen ÖSYM'ye dava açtı.

A+A-

Türkiye'de disleksi alanında tek dernek olduklarını söyleyen Denizli Disleksi Derneği Başkan Yardımcısı Figen Şen Kösem, özel öğrenme güçlüğü olan adaylara ÖSYM'nin bu yıl okutman ve ek süre hakkı vermediğini, bu nedenle dernek olarak dava açtıklarını söyledi.

 

Denizli Disleksi Derneği Başkan Yardımcısı çocuk psikiyatri uzmanı Dr.Figen Şen Kösem, 2015 yılı ÖSYS kılavuzunda özgül öğrenme güçlüğü yani disleksi olan adaylar için sadece işaretleyici yardımı alma ve tekli salonda sınava girebilme hakkı verildiğini söyledi. Geçen yıl ve önceki yıllarda ÖSYS'de disleksi olan adaylara işaretleyici ile birlikte okutman verilmesine rağmen bu yıl okutman hakkının kaldırıldığını belirten Kösem, "Disleksi olan bireylerin temel sorun alanlarından biri okuma ve kendi okuduğunu anlama güçlüğüdür. Bu nedenle performanslarının gerçekçi değerlendirilebilmesi için işaretleyici ile birlikte okutman desteğine ve buna bağlı olarak ek süreye ihtiyaçları vardır. Bu tüm dünyada kabul edilen bir uygulamadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın mevzuatında yer aldığı gibi disleksi olan öğrenciler ilk ve orta öğretim hayatları boyunca kaynaştırma uygulamalarında ve TEOG sınavlarında bu haklarını kullanıyorlar" dedi.

 

Disleksi olan adayların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen haklarının ÖSYM tarafından ellerinden alındığını belirten Figen Şen Kösem, "Dernek olarak yasal süreci başlattık. Öğrencilerin haklarının verilmesi için dava açtık. Ancak, bu yıl sınava girecek disleksi adayların yaşayacağı mağduriyetin acilen ortadan kaldırılması gerekiyor. Dünyada disleksi bireyler özel yeteneklerinden dolayı saygın üniversitelerden özel kontenjan almaktayken ülkemizde her yıl değişen mevzuatla yasal hakları ellerinden alınarak mağdur edilmektedirler. Dernek olarak sorunun çözümünün takipçisi olacağız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.