DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

DTO’nun mayıs ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde yapıldı.

A+A-

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli'nin, yeni yatırımlar almaya ve büyümeye devam ettiğini söyledi. Başkan Erdoğan, “Denizli'miz ve sektörlerimiz gibi Denizli Ticaret Odası olarak biz de hızla büyüyoruz. Geçen ay, 158 üye kaydettik. 4 ayda kaydettiğimiz üye sayısı, 600'e yaklaştı. Son 5 yılda, 162 yabancı ortaklı firma daha kazandık. Kentimizdeki yabancı sermayeli firma sayısı, 293’e ulaştı. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı ise yüzde 66’yı geçti” dedi.

DTO’nun mayıs ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde yapıldı. Gündem görüşmelerinin ardından DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Meclis üyelerini, sosyoekonomik gelişmeler, sanayi, ticaret, ihracat ve sektörlerinin durumu, güncel ekonomik veriler, projeleri ve faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgilendirdi.

DENİZLİ OLARAK 155 ÜLKEYE İHRACAT YAPTIK

Başkan Erdoğan, Denizli’nin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin verilerine göre, geçen ay 469 milyon 517 bin dolarlık ihracat yaptığını açıkladı. Erdoğan, “İhracatta bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 25,1’lik artış yakaladık. Yılın ilk 4 ayında ise 1 milyar 695 milyon 596 bin dolarlık ihracata ulaştık. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,8’lik bir artışa imza attık. Denizli olarak, yılın ilk 4 ayında 155 ülkeye ihracat yaptık. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 149 idi. İhracatımızda ilk üç ülke, sırasıyla İngiltere, ABD ve Almanya oldu. 4’üncü sıradaki İtalya’ya olan ihracatımızı bir önceki aya göre yüzde 6,08 arttırdık. Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımız da geçen yılın aynı ayına göre nisanda yüzde 32,96; geçen yılın aynı dönemine göre ise yılın ilk 4 ayında yüzde 29,27 arttı. 4 aylık ihracatımızın yüzde 69,13’ü, Avrupa’ya yapıldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,88 artış ile hazır giyim ve konfeksiyon aylık ihracatımızdaki en büyük paya sahip sektör oldu. Oran olarak aylık en yüksek artış ise yüzde 39,35 ile tekstil ve hammaddeleri sektöründe yaşandı” dedi.

Başkan Erdoğan, ithalata dair verileri de duyurdu. Erdoğan, “Marttaki ithalat tutarımız, 216 milyon 299 bin dolar. İthalatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,14 arttı. İlk 3 aylık dönemdeki artışın oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,54 oldu. Aylık ithalatımızda en yüksek tutara ulaşan ilk 3 ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Bulgaristan ve Hindistan oldu. 4’üncü sırada ise Çin yer aldı. En çok değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatında ithalat yaptık. Onu, tekstil elyafın hazırlanması ve bükülmesi sektörü ile ana demir ve çelik imalatı izledi. Yılın ilk çeyreğine baktığımızda ise en yüksek ithalat tutarına ulaşan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Bulgaristan” diye konuştu.

NİSANIN SONU İTİBARIYLA 19 BİN 645 ÜYEYE ULAŞTIK

Başkan Erdoğan konuşmasında, DTO’ya kayıtlı firma sayısının her geçen ay arttığına da dikkat çekti. Geçen ay 158 üye kaydettiklerini açıkladı. İlk 4 ayda DTO’ya üye olarak kaydettikleri firma sayısının ise 600’e yaklaştığını, yabancı sermayeli firma sayısının da 293’e ulaştığını vurguladı. Erdoğan, “Denizli'miz ve sektörlerimiz gibi Denizli Ticaret Odası olarak biz de hızla büyüyoruz. Nisan ayının sonu itibarıyla 19 bin 645 üyeye ulaştık. Faal üye sayımız, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,79 arttı. 57 firmamız, odamızdan kaydını sildirdi. 17 firmamız ise tasfiye sürecine girdi. İlk 4 ayda kaydettiğimiz üye sayısı 594. Üye profilimizde, 9 bin 802 işletmeyle en çok limitet şirketler bulunmaktadır. Sayıları 6 bin 959’a ulaşan hakiki şahıs firmalarımız ise ikinci sıradadır. Anonim şirketlerimiz, 2 bin 436 firma ile üçüncü sırada yer almaktadır” dedi.

YABANCI SERMAYELİ FİRMA SAYISI 293

Başkan Erdoğan, Denizli’de yabancı sermayeli firmalarda yabancı sermaye oranının yüzde 66’yı geçtiğini de ifade etti. Erdoğan, “Son 5 yılda, 162 yabancı sermayeli firma daha kazandık. 2018’de sayıları 131 idi. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı, yüzde 66,17. Bunlar arasında İranlılar, 58 firmayla ilk sırada. Almanlar, 53 firmayla ikinci. Suriyeliler, 21 firma ile 3’üncü. Fransızlar, 13 firma ile 4’üncü. İtalyanlar ise 11 firma ile 5’inci sıradalar” diye konuştu.

YATIRIM TEŞVİK SAYISI ARTTI

Başkan Erdoğan konuşmasında, sektörel yatırım teşvik belgesi sayısının, ilk 3 ayda bir önceki yıla göre hem dönemsel hem de aylık bazda arttığını da belirtti. Erdoğan, “Mart itibarıyla son 1 yılda, yüzde 23,81’lik artışla sektörel yatırım teşvik belgesi yatırım tutarı 242 milyondan 301 milyon TL’ye çıktı. Tutar bazında ilk 3 aylık periyottaki teşvik belgeli yatırım artış oranı ise son 1 yılda 549 milyondan 617 milyon TL’ye çıktı; yüzde 12,4’lük artış sağlandı” dedi.

Başkan Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son verilerine göre, şubatta bir önceki yılın aynı ayıyla kıyaslandığında 4A kapsamındaki çalışan sayısının yüzde 4,66 artarak, 239 bin 258’e ulaştığını da söyledi. Ayrıca, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim için kullanılan elektrik miktarının, nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,34 arttığını dile getirdi.

SENET VE ÇEKLERDEKİ İYİLEŞMEMİZ ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Başkan Erdoğan, Denizli’deki protestolu senetler ile ödenen çek tutarlarındaki iyileşmenin, ülke ortalamasının üzerine çıktığını da kaydetti. “Protestolu senetler, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 azaldı. Ülke genelindeki iyileşme ise yüzde 16,63’te kaldı. Denizli olarak, iyileşmede oran olarak ülke ortalamasının üzerine çıktık. Tutar bazında da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,93’lük bir iyileşme yakaladık. Martta ibrazında ödenen çek tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,11 arttı. Ülke ortalaması ise yüzde 50,95. Denizli olarak, ülke ortalamasının da üzerine çıktık” diye konuştu.

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ İLE İNŞAAT YAPI RUHSATI SAYISI ARTTI

Başkan Erdoğan, konuşmasında güncel veriler ışığında inşaat ve yapı sektöründeki son durumu da özetledi. Erdoğan, “Nisanda 110’u iş yeri, 406’sı mesken olmak üzere 516 yapı kullanma izin belgesi verildi. Geçen yılın aynı ayına göre iş yerlerine dair belge sayısındaki artış yüzde 103,7, meskenlere dair belge sayısındaki artış ise yüzde 3,31 oldu. Aynı ay 124’ü iş yeri, 639’u mesken olmak üzere 763 inşaat yapı ruhsatı düzenlendi. Yılın ilk 4 ayında ise 330’u iş yeri, 1.502’si mesken olmak üzere 1.832 yapı kullanma izin belgesi verildi. İş yeri yapı kullanma izin belgesi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,74 arttı. 423’ü iş yeri, 2.564’ü mesken olmak üzere yaklaşık 2987 de inşaat yapı ruhsatı düzenlendi” dedi.

NİSANDA TÜM TÜRKİYE’DE KAPASİTE RAPORU REKORU KIRILDI

Başkan Erdoğan, ülke verilerine bakıldığında da ihracat birim değer endeksinin mart ayında 2021’in aynı ayına göre yüzde 10,7, ithalat birim değer endeksinin ise yüzde 33,7 arttığını söyledi. Erdoğan, “Kimya sektörümüz, martta elde ettiği ihracat birinciliğini nisanda da sürdürdü. Sektör, ihracatını nisanda 2021’in aynı ayına göre yüzde 53 artırdı. Bu arada, nisanda onaylanan kapasite raporu sayısı, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 artarak 5.151 adet ile rekor seviyede gerçekleşti. Mayısta da tüketici güven endeksi bir önceki aya göre 0,3 puan yükseldi” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.