El Nino 2024 yılına da damga vuracak

El Nino 2024 yılına da damga vuracak

Sıcak hava dalgası geri döndü: Kavurucu El Nino 2024 yılına da damga vuracak

A+A-

Türkiye’de neredeyse tüm bölgeleri etkileyen bunaltıcı havanın temmuz sonuna kadar devam etmesi, özellikle bugün ve yarın yeni sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, sıcak hava dalgasının Türkiye ve Avrupa’nın büyük bir kısmını etkisi altına aldığını, ikinci atağın da önceki günden itibaren başladığını ifade etti.

Sıcak havanın özellikle bugün ve yarın daha da artacağını aktaran Tağıl, “Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor.

Hatta bazı yerlerde mevsim normallerinin aşırı üstüne çıkarak rekorlar dahi kırılabilir. Mesela Antalya’nın rekoru 45 derece. Bu rekoru tekrar gerçekleştirebilir. El Nino etkisiyle ağustosta mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkları bekliyoruz” diye konuştu. Sıcak hava dalgasının şiddetli hissedilmesinin birçok nedeni olduğuna dikkati çeken Tağıl, bunlardan en önemlisini “Sahra kökenli yüksek basınç sistemi” olarak açıkladı.

Bunun dışında “atmosfer” ve “okyanus olayı” denilen El Nino’nun gerçekleştiğine işaret eden Tağıl, şu değerlendirmelerde bulundu: “Okyanus sularının ısınması havanın da ısınmasına neden oluyor. Okyanus suları depoladığı sıcak havayı da atmosfere veriyor. Üst üste 2 faktörün etkili olmuş olması sıcak hava dalgalarının etkisini artırmasına neden oldu. El Nino önümüzdeki 2024 yılına damgasını vuracak gibi. Normalde 9-12 ay devam etmekte ama bunun ne olacağını şimdiden söylemek çok erken.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.