KADINLAR İÇİN DEVRİM GİBİ SOYADI KARARI

KADINLAR İÇİN DEVRİM GİBİ SOYADI KARARI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasına göre, 60'tan fazla madde içeren yeni bir yargı paketi üzerinde çalışılıyor. Bu düzenlemeler, yargı uygulamalarını etkileyen pek çok konuyu kapsıyor.

A+A-

AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulması planlanan 8. Yargı Paketi, ceza yaptırımlarının etkinliğini artırmaktan tazminat komisyonunun sorumluluk alanını genişletmeye kadar birçok önemli alanda değişiklik öngörüyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gönderilen bu taslak, “Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Taslağı” olarak adlandırılıyor.

KADINLAR ARTIK YALNIZCA KENDİ SOYADINI KULLANABİLECEK

Taslakta dikkat çeken bir detay, kadınların soyadlarıyla ilgili. 24 Ocak 2024'ten itibaren evlenen kadınlar, eşlerinin soyadı yerine kendi soyadlarını kullanabilecekler. Ayrıca, anneye çocukla babası arasındaki soybağının reddi davasını açma hakkı verilecek ve çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlık çocuğun kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.

DİĞER ÖNEMLİ MADDELER VE DÜZENLEMELER

1 Nisan 2024'ten sonra verilen HAGB kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek.

Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarı 30 TL'den 100 TL'ye yükseltilecek.

Adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak.

Koşullu salıverilmede hükümlülerin cezaevinde geçirmeleri gereken minimum süre yüzde 40 olacak.

Denetimli serbestlik süresi en fazla 3 yıl olacak.

0-6 yaş grubu çocuğu olan kadın hükümlüler, ağır hastalık veya engellilik durumlarında ve 70 yaşını doldurmuş hükümlüler, belirli bir süreyi cezaevinde geçirdikten sonra denetimli serbestlikten yararlanabilecek.

Kadına şiddetle mücadele kanununda zorlama hapsine itiraz düzenlemesi yapılacak.

Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM'de derdest olan bireysel başvurular için Tazminat Komisyonu’na başvuru imkanı getirilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum