Keçeci: Türk sanayisi kurumsallaşmayı tamamlayamadı

Keçeci: Türk sanayisi kurumsallaşmayı tamamlayamadı

Denizli Sanayi Odası, “Denizli Mermer Sektörünün Kaliteli Mesleki Eğitim İhtiyacına Çözüm için Ortak Adımlar” Projesi sona erdi. Kapanış etkinliğinde konuşan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Türk sanayisinin henüz kurumsallaşma sürecini tamamla

A+A-

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı çerçevesinde, ‘Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Hibe Programı’ kapsamında finanse edilen proje, 12 ay sürdü. Denizli Sanayi Odası projede, Denizli’de, mermer sektörü temsilcileriyle mesleki eğitim arasındaki etkileşimin güçlendirilmesi yoluyla, sektörün işgücü ihtiyaçlarına yönelik mesleki ve teknik eğitimin içeriğinin sektöre daha uyumlu hale getirilmesine katkı sağlamak ve önemi konusunda farkındalık yaratmak için bir dizi çalışma gerçekleştirdi.

 

Denizli Sanayi Odası, 19 Ağustos 2015, Çarşamba günü Forum Çamlık Demokrasi Giriş Alanı’ndaproje stantı açarak kapanış etkinliklerine başladı. Stantta proje öykü filmive kamu spotunun gösterimi yapıldı. Çok sayıda ziyaretçiye projeyle ilgili bilgiler veren proje çıktılarını paylaşan DSO ekibi, projeye ait kalem, t-shirt, şapka, bloknot gibi promosyon malzemeleri ve projenin anlatıldığı yayınlar dağıttı.

 

Kapanış etkinlikleri, 20 Ağustos Perşembe günü Dedeman Park Otel’de organize edilen kapanış toplantısıyla devam etti.

 

Projenin sonuçlarının paylaşıldığı ve konusunda uzman konuşmacıların katılımıyla mesleki eğitimi, sektörlerle etkileşimini ve mermer sektörüyle uyumlaştırılması konularınıntartışıldığı “Proje Kapanış Toplantısı” iki oturumdan oluştu ve toplantıda, mermer sektörü ve nitelikli eleman ihtiyacı da ele alındı.

 

Kapanış toplantısının açılış konuşmasını yapan Denizli Sanayi Odası(DSO) Başkanı Müjdat Keçeci “Bugün DSO olarak, uzun süreden beri devam ettirmekte olduğumuz bir eğitim projesininkapanışını sizlerle birlikte yapıyoruz. Türkiye’nin en önemli sorunu eğitimdir. Eğitimin, özellikle her kesimde ülkemizin bütün üretim safhasında daha bilinçli ve daha bilgili, konusuna hakim insanların yetiştirilmesi ile işin içine girmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla eğitim sistemini de bunun için çok önemsiyoruz. Amabeşikten mezara eğitimin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için yalnız belirli bir yaşa gelmiş çocuklarımızın değil, belirli bir yaştan sonra da meslek içerisindeki eğitimin de ne kadar ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Biz geriye dönüp baktığımızda sanayileşmemizin başlangıcının 40 yıla dayandığını söyleyebiliriz. Fakat Almanya’nın ise sanayileşmeye başlamasının 200 yılları bulduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla onlar sanayilerini kurumsal hale getirmişler. Kabul etmemiz gerekir ki biz henüz işlerimizi el yordamı ile görüyoruz. Yeni yasalara işlerimizi adapte etmeye çalışıyoruz. Mermer sektöründe de eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz. Mermer sektörü son 10-15 yıldır ortaya çıkmış çok önemli yeraltı zenginliğimizdir. Yeraltından çıkardığımız bu ürünümüz servetimizdir.  Bu zenginliğimiz değerlendirilmesi ve katma değeri olan ürün haline getirilmesi vatandaşlık görevimizdir.  Bu işin eğitiminde çok önemli olan mermer sektörümüzün ilerlemesinde biraz bile katkımız olduysa bundan mutluluk duyarız. Sektörü bir adım öteye götürebilirsek ne mutlu bize. Projede görev alan öğretmenlerimizi ve işletmecilerimizi bize bu konuda örnek olabilecek ülkelere götürdük. Bu projede katkısı ve desteği olan herkese teşekkürü bir borç bilirim. ”diye konuştu.

 

Denizli İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ragıp Çelik, “Projenin tüm çalışmalarını incelediğimde kaliteli eğitim sağlama ve nitelikli eğitimci yetiştirme açısından Denizli’de ilk kez bu alanda ihtiyaç analizi yapıldığını görüyorum. Projenin bu anlamda bize ışık tuttuğunu kalben söylemek istiyorum. Böyle projelere destek vermeye hazırız. Bizi bu projede sanayiciyle bir araya getirdiğiniz için teşekkür ederiz.” dedi.

 

MESS Eğitim Vakfı Genel Müdürü Dr. Necdet Kenar, “Mesleki ve Teknik eğitim gerçekten önemli.  İşletmelerin verimliliği arttırmak açısından, nitelikli iş gücüne ihtiyacı var.  Mesleki ve teknik eğitim iş gücümüz açısından da önemlidir. Çünkü iş gücümüz mesleki eğitimle beceri kazanarak istihdam edilebilirliklerini arttırırlar. Toplumumuz açısından da önemlidir. Çünkü mesleki ve teknik eğitimaçısından gelişmiş bir toplumda istihdam oranı daha yüksektir ve fakirlik daha azdır. Mesleki eğitim de akademik eğitim kadar önem taşıyor. Bizim şirketlerimiz meslek lisesi mezunu bulmakta zorlanıyor.  Türkiye’nin hedefleri ve içinde bulunduğu bir durum var. Bir de çıkış yollarımız var. Bunu nasıl yapmalıyız? Mevcut ve gelecekteki işgücü analizlerimizi yapmalıyız? İş-Kur, özel sektör ve üniversite ile birlikte yapmalıyız. Bunu sektörlerimiz ve ülkemiz için yapmalıyız. Türkiye sanayileşme stratejisine uygun beceri stratejisinin belirlenmesi lazım. Ne kadar plan yaparsanız yapın iş gücü piyasası çok hızlı değişiyor. Temel beceriyi çok iyi verebilirsek okullardan mezun olan öğrencilerimiz hayatın her alanında başarıyı yakalayacaklardır. ”şeklinde konuştu.

 

Toplantıda Doç Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli “Türkiye ve AB’de Kaliteli Mesleki Ve Teknik Eğitimde Farkındalık Geliştirme” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

 

Toplantının ikinci oturumunda söz alan Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Mermer Doğaltaş Daire Başkanı Eyüp Yadigar işadamlarından ve eğitmenlerden gelen soruları cevapladı.

 

Kapanış toplantısı sonunda projede emeği geçen herkese plaketleri takdim edildi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.