Kirada oturanlar hapı yuttu! Ev sahipleri zil takıp oynayacak

Kirada oturanlar hapı yuttu! Ev sahipleri zil takıp oynayacak

Kirada oturanlar hapı yuttu! Ev sahiplerini zil takıp oynatacak haber! Kiracıları korumak için kira fiyatlarına getirilen yüzde 25 sınırı kalkıyor mu? İşte son durum...

A+A-

Kiracı ile ev sahibi tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kira fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle ev sahipleri düşük fiyata oturan mevcut kiracılarını çıkararak dairesini yüksek ücretle yeniden kiraya vermenin yollarını arıyor. Peki kiracıları korumak için kira fiyatlarına getirilen yüzde 25 sınırı kalkıyor mu? İşte tüm detaylar...

Türkiye genelinde konut kiralama sektöründe yaşanan gelişmeler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son açıklamalarıyla gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bakan Şimşek, kira artışlarıyla ilgili yapılan düzenlemelerin vatandaşları korumayı amaçladığını belirtti.

 

Bu kapsamda, kira artışlarının yüzde 25'i geçmemesi gibi tedbirlerin geçici nitelikte olduğuna dikkat çekti.

“DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN KONUTA ERİŞİMİ ARTIRILACAK”

Artan kira fiyatlarına dikkat çeken Şimşek "Enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak.

Deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacak." ifadelerini kullandı.

YÜZDE 25 SINIRI UZATILACAK MI?

Temmuz 2024'te sona erecek olan yüzde 25 artış uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağı konusu hâlâ belirsizliğini koruyor.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, bu sınırlamanın kalkacağı beklentisi içinde. Özellikle pandemi döneminde yaşanan üretim eksikliğinin sektörü derinden etkilediğine dikkat çekiyorlar.

Artan maliyetler ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar, konut kiralarının hızla yükselmesine sebep oluyor.

 

Kentsel dönüşüm, deprem felaketi ve üniversite öğrencilerinin talepleri gibi faktörler, birçok şehirde kira fiyatlarını önemli ölçüde artırıyor. Bu durumun arkasında ekonomik dengenin bozulduğu gerçeği yatıyor.

ARABULUCULUK UYGULAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Arabuluculuk uygulaması da sektördeki gündem maddelerinden biri. Konut sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için getirilen bu uygulama, henüz yeterince deneyimlenmediği için, avantajları ve dezavantajları hakkında net bir değerlendirme yapılamıyor.

Bu sebeple, şu an için arabuluculuk uygulamasının kaldırılacağına dair bir çalışma yapılmayacağı öngörülüyor.

 

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI ÇIKARABİLİR?

Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açılabilir. Kiralayan kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle taşınmazın tahliyesi davası açılabilir.

Kiralanan taşınmazda yapılacak tadilat nedeniyle tahliye mümkün olabilir. Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile tahliye mümkündür. Kiracı kirayı ödemezse aynı kira yılı içerisinde iki haklı ihtar gönderilerek kiracının çıkarılması mümkündür.

Kiracı kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi yapılarak kiracıya süre tanınır ve süre sonunda ödenmemesi halinde icra hukuk mahkemesinde daha kısa süren bir tahliye davası açılabilir.

 

Kiracının veya eşinin yakınlarda başka bir evinin olması ve kiraya verenin bu durumu sonradan öğrenmesi halinde gene tahliye davası açılabilir. Kira ilişkisinin devamını çekilmez kılan önemli hallerin varlığı söz konusu ise gene kiracının çıkarılması davası açılabilir.

Kiracı eğer özenli davranma yükümlülüğüne aykırı davranıyorsa gene tahliye mümkündür. İflas eden kiracının verilen süre içerisinde güvence göstermemesi halinde kiracıyı çıkarma mümkündür.

KİRA SÖZLEŞMELİ BİTERSE KİRACI EVDEN ÇIKARTILIR MI?

Kira sözleşmesinin bitmesi, kiracıyı evden çıkarmak için bir sebep değildir. Kiracı tahliyesi için hukukta belirtilen hususlara göre bir durum oluşmalıdır. Senesi biten sözleşme, kendini yeniler.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemekle yükümlüdür; fakat mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Kiranın ödenmemesi durumunda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir

KİRACI HANGİ DURUMLARDA DEPOZİTOSUNU GERİ ALABİLİR?

Kira sözleşmesinin sona ermesi üzerinden üç ay içinde kiracıya karşı kira akdiyle alakalı bir dava açılmış ya da icra veya iflas takibi yapılmışsa ancak bu durum bankaya iletilmemiş ise kiracının talep etmesi üzerine banka depozito bedelini kiracıya geri öder.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.