Kış aylarında korona virüsle nasıl savaşmak gerekir?

Kış aylarında korona virüsle nasıl savaşmak gerekir?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu korona virüsü vaka sayıları hızla yükselirken, soğuk havalarda virüsten korunmanın etkili yollarını sıraladı.

A+A-

Kış aylarıyla birlikte kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirecek olmamız Covid-19'a daha kolay yakalanmamıza neden olabilir. Peki Covid-19'a karşı ne yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz? Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu şu önerileri sıraladı: Maskenin kalitesi kadar kullanıldığı süre de önemlidir. Bez ve kağıt maskeler ağızda takılı olarak 4-5 saat, türüne göre 8 saat kadar kullanılabilir. Ancak bu süreçten sonra etkisini kaybeder. Maskeyi doğru kullanmazsak, olur olmaz yerlere koyarsak, bez maskeleri temizlemeden ya da kağıt maskeleri uzun süre kullanırsak, korona virüse karşı bedenimizi açık tutmuş oluruz. Öte yandan kışın maskeler yağmur ve kardan nemlenip ıslanacak. Bu nedenle koruyuculuğunu kaybedeceği için nemlenen veya ıslanan maskenizi, yeni bir maskeyle hemen değiştirmeyi ihmal etmeyin.

MASKE KALİTESİNE DİKKAT! 

Korona virüs pandemisinde uygun maske kullanmak da çok önemlidir. Birden fazlı katlı olan cerrahi maskeler, sağlık çalışanları, risk grupları ya da çok fazla insanla temas eden örneğin veznede çalışanlar, kasada çalışanlar tarafından kullanılabilir. Diğer kişilerin kaliteli bez maskeleri kullanmaları yeterli olacaktır. Ancak bez maskelerin de iyi yıkanması ve kızgın ütü ile ütülendikten sonra kullanılması gerekir.

NEFES KALİTESİ ÇOK ÖNEMLİ 

Korona virüse karşı özellikle solunum yolunu etkileyen virütik hastalıklarda olduğu gibi, alınan nefesin kalitesi oldukça önemlidir. Bulunulan ortam kapalı ise iyi havalandırılmış olması gerekir. Birden fazla insanın olduğu ortamda, maske kullanılsa bile, odanın iyi havalandırılmış olması, yani içerideki tüm havanın mümkünse 1-2 saatte bir sık sık değişmesi, enfeksiyonun yayılmasını engelleyecektir. Soğuk havalarda dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da havasız ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunmamak olmalı. Dolayısıyla kapalı ortamlara girmeyin, mecbursanız fazla kalmamaya dikkat edin!

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.