KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre Türk Ocağı'nda

KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre Türk Ocağı'nda

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre: Kıbrıs Türk halkının tek güvencesi Türkiye ve Türk ordusudur

A+A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türk Ocakları Denizli Şubesinde Kıbrıs Türk milli mücadelesini anlattı. Başkan Töre, Kıbrıs gazilerinin hazır bulunduğu “Yavru Vatandan Türk Dünyasına Bakış” adlı söyleşide, Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesini ve Kıbrıs Barış Harekatı'na giden süreci değerlendirdi. Küresel ve bölgesel gelişmeler ışığında Kıbrıs Türklerinin hakları hakkında açıklama yapan Zorlu Töre, Kıbrıslı Türklerin, Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre'nin Türk Ocakları Denizli Şubesinde 20 Ekim 2023 tarihinde konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide; KKTC’nin İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Türk Ocakları Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan Denizlili kahraman gaziler, Türk Ocakları Denizli Şubesi üyeleri ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

"BEN KIBRIS'TA TÜRK MİLLETİNİN TA KENDİSİYİM"

Denizli'deki temasları kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada Başkan Zorlu Töre, Kıbrıs Türk halkının 1963'ten bu yana EOKA terörüne karşı verdiği mücadeleyi anlattı. "Yavru Vatandan Türk Dünyasına Bakış” adlı söyleşide Töre'nin "Ben zaten Kıbrıs'ta Türk milletinin ta kendisiyim. Osmanlı Devleti'nin çekilmesiyle orada kalan Kıbrıs Türküyüm. Ben burada Türk milletinin özüyüm" sözleri büyük alkış aldı.

"KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLETİ SONA ERSİN İSTİYORLAR"

Başkan Zorlu Töre, Kıbrıs Türk halkının geçmişten günümüze verdiği mücadeleler hakkında değerlendirme yaptı. Töre, Türkiye'ye duyulan güvencenin KKTC'de bazı çevreleri rahatsız ettiğini ve Türkiye ile ilişkileri sekteye uğratmak için bazı çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı. Günümüzde Batı dünyasının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne verdiği desteği değerlendiren Zorlu Töre, "Türk askerinin Ada'dan çekilmesini istiyorlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti sona ersin istiyorlar. Kıbrıs'ta Türk askerinin gelmesiyle çizilen sınırlar değiştirilsin, Rumlara toprak verilsin, deniz yetki alanları değiştirilsin istiyorlar. Egemen eşitliği kabul etmiyorlar. Bunlara Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri destek veriyor. Bu arada Kıbrıs Türkünün tek güvencesi olan Anavatan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı bunlara, 'Dünya, beşten büyüktür' diye bir cevap verdi. 'Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uyguladığınız ambargolara son verin' dedi. Kıbrıs Türk halkı için en büyük güvence Türkiye ve kahraman Türk ordusudur. Biz başka bir büyük, başka bir güvence tanımıyoruz." ifadelerini kullandı. Töre, bu kapsamda Türk birliğinin artık uluslararası konjönktürde önemli bir gerçek olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği sivillere yönelik insanlık dışı saldırıları hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun tepkisiz kaldığını ve işlevsiz olduğunu aktaran Töre, BM'nin Kıbrıslı Türklerin uğradığı saldırılar karşısında da etkisiz kaldığını kaydetti. Töre, her zaman uyanık olmak gerektiğini Türk milletinin birliğine ve dirliğine karşı oluşacak tehlikeleri dimdik ayakta durarak bertaraf etmek gerektiğini söyledi.

ZORLU TÖRE'YE TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLÜ

Denizli gibi Anavatan Türkiye'nin her bir köşesinin kendileri için çok kıymetli olduğunu vurgulayan Zorlu Töre, Kıbrıs Türklerinin yüce Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirdi. Başkan Töre, KKTC’nin de milli bir devlet olarak Türk dünyasına mensup herkesin devleti olduğunu kaydetti. Denizli’de ikamet eden Kıbrıs Barış Harekatı gazilerinin de hazır bulunduğu söyleşide, Başkan Zorlu Töre’ye, Türk Ocakları Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok tarafından “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” takdim edildi. Söyleşide, gazilere de hitap eden Başkan Töre, onların verdiği mücadele, mücahitlerin direnişi ve şehitlerin canları pahasına günümüzde Kıbrıs Türkünün güvenlik içerisinde yaşadığını ve devlet sahibi olduğunu dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, dün geldiği Denizli'de Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile bir araya geldi.

Ömer Cihad KAYA / Kırım Haber Ajansı

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.