Sakin ÖNER

Sakin ÖNER

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

"KONSTANTİNİYYE" NE ZAMAN "İSTANBUL" OLDU?

A+A-

28 Mart İstanbul'un adının KONSTANTİNİYYE' den İstanbul'a dönüştürüldüğü gündür.

Osmanlı dönemine ait tüm paraların üzerinde Fatih Sultan Mehmet' ten Osmanlı'nın son gününe kadar

KONSTANTİNİYYE yazıyordu.

İstanbul, "İSTANBUL" adını 28 Mart 1930 tarihinde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK sayesinde almıştır.

 Türkiye Cumhuriyeti hükümeti 92 yıl önce bütün yabancı ülkelere bir ihtarname göndererek, 28 Mart 1930 tarihinden itibaren Türkiye'deki şehirler için Türkçe adlarının kullanmalarını talep etmiştir.

Bu olay tarihimizde bir milattır.

İhtarnameye göre bundan böyle artık, resmi yazışma ve mektuplarda "Constantinople" yerine İstanbul, "Angora" yerine Ankara, "Smyrna" yerine İzmir isimleri kullanılması istenmiştir.

Ve Türkiye Cumhuriyeti Posta İşletmeleri bu tarihten sonra üzerinde Constantinople yazılı olan mektupları İstanbul'a kabul etmeyerek iade etmiştir.

İstanbul'a "Constantinople, Konstantinopol, Konstantiniyye vb" isimler verilmesini yasaklayan, bizzat  Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. Bu konudakivemri 1929 yılı ocak ayında vermiştir.

3 ocak 1929'da Türkiye'nin Posta Telgraf ve Telefon Genel Müdürü, merkezi İsviçre'nin Bern şehrinde bulunan Uluslararası Oosta, Telgraf ve Telefon Teşkilatı'na bir mektup yazarak bundan sonra İstanbul’a gönderilen mektup, telgraf ve kolilerde "Constantinople" yerine "İstanbul" adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir. Bu emre uyulması için

yabancılara 1929'dan 1930'a kadar 1 yıl süre tanınmıştır. Bu süre 28 Mart 2930 tarihinde dolmuştur. Bu tarihten sonra üzerinde Konstantinapol, Constantinapole ve Konstantiniyye yazan mektuplar dağıtılmayarak iade edilmiştir. Kısacası 92 yıl önce 28 Mart 1930'da İstanbul'un ismi resmen  "İSTANBUL" olmuştur.

1932-1933 yıllarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olan Charles H. Sherrill, Atatürk’ü ve yeni Cumhuriyeti anlattığı eserinin giriş başlığı çok çarpıcıdır: "Constantinople Değil İstanbul".

Ayrıca bu gelişmeyi bütün dünyaya duyurmak için İstanbul’un fethinin 500. Yıldönümü olan 1953 yılında  ABD'de sözleri Jimmy Kennedy ve bestesi Nat Simon'a ait olan  "İSTANBUL İS NOT CONSTANTİNOPLE" adlı şarkı The Four Lads adlı müzik topluluğu tarafından plağa okunarak dünya çapında meşhur edilmiştir.

Bu yazı toplam 979 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.