SERDAR ÜNSAL”BÜYÜK TÜRK DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN”

SERDAR ÜNSAL”BÜYÜK TÜRK DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN”

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı Serdar Ünsal, Azerbaycan Türklerinin unutulmaz lideri Resulzade’yi, doğumunun 140 .yılında  rahmet ve minnetle anıyoruz..”dedi.

A+A-

Ünsal,”Mehmet Emin Resulzade, 19. yüzyılın ilk çeyreğinde başlayan ve 1991'e kadar kesintiye uğramaksızın devam eden Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinde, dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçmiştir. Azerbaycan Türkleri için 1918'de yaşanan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti deneyimi, devletçilik fikri için yeni bir şiar oluşturmuştur. Meclise, orduya, polise ve bir çok devlet kurumuna sahip olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği'nin baskısından kurtulup; bağımsızlığını kazanan Azerbaycan içinde kılavuz olma görevi görmüştür.

          Azerbaycan Türkleri Mehmet Emin Resulzade’nin “Bir Kere Yükselen bayrak bir daha inmez”sözünü unutmayarak bağımsız Azerbaycan’ı bugün yaratmışlardır. Bu söz bütün Azerbaycan Türklerinin dudaklarından yıllar boyu düşmemiş ve sonsuza kadarda düşmeyecektir.

               Mehmet Emin Resulzade sürgünde olmasına rağmen ömrünün sonuna kadar bağımsız Azerbaycan için mücadelesini sürdürdü. 6 Mart 1955'te Türkiye'nin başkenti Ankara'da öldü. Vefatından önce memleketini ele geçiren Bolşeviklere karşı, “İsyan ve kanla iktidara gelen bir güç, isyan ve kanla da gider” derken, geleceğin nasıl olacağı hakkında da gerçekçi bir tahmin yürütmüştür.

 

1991 yılında Azerbaycan bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra 24 Aralık 1992'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, "Totaliter Sovyet rejimi sırasında baskı altına alınan önde gelen sosyal ve siyasi figür Mehmet Emin Resulzade'nin aile fertlerinin Azerbaycan'a dönüşü ve barınma sorunlarını çözüme kavuşturulması hakkında" bir kararname imzaladı.  22 Kasım 2013'te de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Mehmet Emin Resulzade'nin 130. yıldönümünün kutlanması için bir kararname yayınladı. Kararnameye göre Azerbaycan cumhuriyeti içinde ve dışında bir dizi etkinlik düzenlendi.

 

Bugün Azerbaycan’ın pek çok yerinde milyonlarca Azerbaycan Türkü, Resulzade’nin bıraktığı siyasi mirası ve hatırasını saygıyla anıyor.””şeklinde konuştu,

                Ünsal,” Azerbaycan Türklerini üç renkli bayrağın ışığı altında toplayan, istiklal fikrini hayata geçiren en önemli Azerbaycan aydını Mehmet Emin Resulzade, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır.Ruhu şad olsun doğum günü bütün Türk yurtlarına kutlu olsun”dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.