"Sıradışı Kadınlar" Damga Vurdu

"Sıradışı Kadınlar" Damga Vurdu

İnovasyon ateşi İzmir'i sardı, ziyaretçi sayısı 9 bini aştı…

A+A-

Türkiye İnovasyon Haftası’na “sıradışı kadınlar” damga vurdu

 

Türkiye’nin inovasyon yolculuğundaki önemli duraklardan İnovasyon Haftası 2015 İzmir, gerçekleştirilen iki günlük yoğun programın ardından sona erdi. Birbirinden değerli ve renkli konuşmacıların bilgi birikimlerini ve deneyimlerini aktardıkları etkinlikleri, iki gün boyunca 9 bini aşkını ziyaretçi izledi.

 

Bilim insanından moda tasarımcısına, ilkokul öğretmeninden sinema yapımcısına, siyasetçiden işadamına, savaş muhabirinden inavatörüne kadar hepsi alanında uzman isimler izleyicilerinden yoğun ilgi gördü. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “sıradışı kadınlar” paneli ise etkinliğin en çok ses getiren oturumlarından biri olurken, genç girişimciler de yenilikçi fikir ve projelerini işadamları ile paylaşma imkânı yakaladı.

 

Yenilikçi fikir ve girişimlere açık bir Türkiye için düzenlenen İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları 2015’in ilk ayağı bu yıl ikinci kez İzmir oldu. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Etkinliği, 19-20 Mart 2015’te İzmir Swissotel’de yapıldı.

 

Türkiye İnovasyon Haftası 2015 İzmir kapsamında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Dört yıldır gerçekleştirdiğimiz inovasyon etkinliklerimiz sonucunda konu çok farklı bir noktaya geliyor. Geçen yıla göre bu sene ilginin çok daha arttığını görüyoruz. İstanbul’da Hollanda partner ülkemizdi İzmir’de de teknoloji konusunda önemli bir potansiyele sahip İsviçre partner ülkemiz oldu. Her yıl yenilikler ekleyerek etkinliklerimizi sürdürüyoruz. ‘İnovasyon’ artık olmazsa olmazımız. Katma değerli üretimi ve üretimde sürekliliği sağlamamız gerekiyor” diye belirtti.

 

Mehmet Büyükekşi son olarak İzmir’den start verilen çalışmalarla 2015 inovasyon yolculuğuna devam edileceğini, ayrıca inovasyon konusunda 5 Bakanlıkla ortak çalışma yürüterek bir strateji belgesi oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

 

İnovasyon Haftası’nın beklenenin çok üstünde ilgi gördüğünü açıklayan Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise “Bu yıl İzmir etkinliklerini geçen yıla göre artı değerlerle tamamladık. Ziyaretçi sayımız 9 bini aştı, toplamda 12 Ar-Ge Merkezi, 8 üniversite, 2 teknopark ve 2 bilim merkezi etkinliklerimize katılım sağladı. 400’ün üzerinde girişimci iş dünyasından isimlerle buluşmak ve kendilerini tanıtmak için başvuruda bulundu. Girişimcilerle iş dünyası arasındaki ikili görüşmeler ile bir ilki gerçekleştirdik. Bu kapsamda 100’ü aşkın görüşme yapıldı. İzmir’e özel

 

düzenlediğimiz iki günlük workshop süresince 30 tasarımcı ‘kent mobilyası’ tasarladı. Bu sadece bir yarışma gibi düşünülmedi. Değerlendirme sonucunda öne çıkan projeler prototip olarak İzmir’in çeşitli sosyal alanlarında amacına uygun olarak kullanılacak” dedi.

 

Tüm konuşmacılar hayal edin dedi…

 

Birbirinden farklı sektörlerde çalışan ve hepsi alanında uzman isimlerin geleceğin inavatörlerine ortak öğüdü “hayal edin” demek oldu.

 

Bir inavatörün her zaman yalnız olduğunu söyleyen “Nesnelerin İnterneti”nin isim babası Kevin Ashton, insanoğlunun yeni fikirlere karşı çıkma özelliğine sahip olduğunu ama bunun aşılabileceği belirtti. Tasarım, Mimari ve Moda Konferansı’nda konuşan Moda Tasarımcısı Simay Bülbül; “İnovasyon hayatımızda her anlamda çok büyük önem taşıyor. Ürün, süreç, pazarlama, moda, sanal ve hizmet gibi çok farklı açılardan artık inovasyon hayatımızın merkezinde. Ufak bir inovasyon fikriyle yemek masanızı bilardo masasına, merdivenlerinizi ayakkabı dolabına dönüştürebilirsiniz. Bugün artık insanların en önemli ihtiyacı inovasyondur” dedi.

 

İnovasyon Haftası’nın partner ülkesi İsviçre’den katılan Küratör Michel Hueter; eskiden fakir bir ülke olan İsviçre’nin inovasyonla çok zengin bir ülkeye dönüştüğünü söyledi. İnovasyonun sadece yeni ve iyi bir ürün yaratmak olmadığını belirten Hueter, geliştirilen şeyin mutlaka bir anlam ifade etmesi gerektiğini, insana, çevreye ya da ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.

 

Çarpıcı hikâyeleriyle sıradışı kadınlar

 

İnovasyon Haftası 2015’in ilk gününde en çok ilgi gören etkinlik ise “Sıradışı Kadınlar” paneli oldu. Panelde; 27 ülkeden 5 bin öğretmen arasından dünyadaki en iyi 50 öğretmeni arasına seçilen Dilek Livaneli’nin hikayesi en ilham verici konuşmalardan biri oldu. Cern’de çalışan ve TÜBİTAK’ın tek kadın üyesi olan Bilge Demirköz uzaya gitmenin bugün hala çok zor olduğunu ama bu idealden asla vazgeçilmemesi gerektiğini söylerken, Türkiye’nin ilk kadın borsa başkanı Işınsu Kestelli asıl meselenin sıradışı erkekler bulabilmek olduğunu belirtti. Panelin bir diğer konuşmacısı Dünya Taekwondo Şampiyonu ilk Türk kadın olan Tennur Yerlisu Lapa, kadınlar ve çocukların mutlaka sporun içinde olması gerektiğine inandığını ve bu amaçla kadınlar için spor ve fiziksel aktivite derneği kurduklarını belirtti. Panelin son konuşmasını barış gazeteciliği yaptığını söyleyen ve uzun yıllardır savaş muhabiri olarak görev yapan Ayşe Karabat’a aitti.

 

İnovasyon sanatla başlar

 

İlk günün son paneli “Türkiye’nin Yeni Endüstrisi: TV Dizileri” oldu. Konuşmacılar sektörü tüm yönleriyle ele alırken film sektörünün markalaşmasındaki etkenleri ve inovasyon ile ilişkisini de irdelediler. 80’li yıllarda Brezilya’dan dizi ithal eden Türkiye’nin bugün Brezilya, Arjantin ve Şili’ye Türk dizilerini ihraç ettiği belirtildi. Panelistlerden Birol Güven “Futbol ve televizyon konusunda herkesin bir fikri var. Bu dezavantaj gibi gözükse de aslında yeniliği de beraberinde getiriyor. İnovasyon geliştirmek ve değiştirmek demek. Bilen değil yapabilen olun” dedi.

 

Hız çağındayız

 

İnovasyon Haftası’nın ikinci günü etkinlikleri Stefan Lindegaard’ın Açık İnovasyon konferansıyla başladı. potansiyeli kullanabilmenin küresel bir odak gerektirdiğini belirten Lindegaar, günümüzde Türkiye’deki inovasyondan kimsenin bahsetmediğini ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’den çok önemli markalar çıkacağını söyledi.

 

Markalarımız ve Markalaşma Paneli interaktif yapısıyla ikinci güne damga vuran panellerden oldu. “Türkiye’den neden global bir marka çıkmıyor”, “Global markalar listesinde olmak için neler yapmalıyız” sorularının cevabını panelistler katılımcılarla birlikte aradı.

 

İş Dünyasına Yön Verenler

 

Genç girişimcilerin çok yoğun ilgi gösterdiği panelinin konuşmacıları ise Zorlu Holding Ceo’su Ömer Yüngül ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı’ydı. İnovasyondan ziyade renevasyona inandığını belirten İdil Yiğitbaşı, “İş yaptığımız alanda iyileştirme yapmak çok önemli. Sadece ürünlerde değil iş süreçlerinde de inovasyon büyük önem taşıyor. Değişimin esas olduğu günümüzde şirketlerin çok hızlı olması gerekiyor. İnovasyonda tüketici ihtiyaçlarını ön planda tutmak şart. Bu bağlamda Ar-Ge departmanımız bizim için büyük önem taşıyor. Genç girişimcilere de tavsiyem önce hayal edin, sonra projelendirin ve maddi deste bulun” dedi.

 

Başarılı olmak için ya farklı olacaksın ya da mevcut işleri farklılaştıracaksın diyen Ömer Yüngül ancak teknoloji ve düşünce biçimine yatırım yaparak lider olunabileceğini belirtti. Ömer Yüngül “Cep telefonunu yapmak çok zor değil ama içindeki patent miktarını düşündüğümüzde günümüzde markalar savaşından çok patent savaşı olduğunu görüyoruz. Türkiye patent liginde oldukça gerilerde. Ülkemizin patentleşme yol haritasını çıkarmalıyız. Dünya genelinde patent en büyük sermaye olarak kabul edilirken biz de patent kültürünü bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz” dedi. Yüngül son olarak 2015 yılında da her zaman olduğu gibi Türkiye’nin ihracat artışını sağlamak ve ileri teknoloji ürünlerinin toplam ihracat içindeki payını artırmak için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

 

Mobil Gelecek paneliyle devam eden etkinlik “Göster Kendini” isimli kariyer etkinliğiyle sona erdi. Sun Grubu Başkanı Sabri Ünlütürk, Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, TEB Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Devrim Deniz Cengiz, Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç’ın katılımıyla düzenlenen kariyer etkinliği de interaktif bir yapıya sahipti. Her konuşmacının üç öğrenci ile birebir sohbet ettiği etkinliğin sonunda kendini ve fikirlerini en iyi ifade eden 12 öğrenci staj imkânı kazandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.